«Πράσινος» Κάιζερ made in Greece

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Βερολίνο, ιστορίες αναβίωσης συμβόλων και σύγχρονες ιδέες για την ανάπτυξη υπερεθνικών πολιτιστικών πόλων συμπλέουν και εκβάλλουν στο υπό ανέγερση Humboldt Forum. Στην καρδιά της πόλης, απέναντι από τη Νήσο των Μουσείων, το Humboldt Forum είναι το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ που αναβιώνει εξωτερικά το ανάκτορο του Κάιζερ ιδρύοντας ένα κέντρο πολιτισμού διεθνούς ακτινοβολίας, το οποίο θα στεγάσει, από το 2019, όχι μόνο διάφορες συλλογές και το μουσείο της πόλης αλλά και τον «Διάλογο των Πολιτισμών». Διευθυντής θα είναι ο Νιλ Μακ Γκρέγκορ, πρώην διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο. Αρχιτέκτων είναι ο Ιταλός Φράνκο Στέλα.

Αυτό το πρότζεκτ που έχει προκαλέσει έντονο δημόσιο διάλογο σε σημείο πόλωσης, καθώς εμπλέκει ζητήματα εθνικών συμβόλων, διεθνούς ρόλου της πόλης και πολιτιστικών δικτύων υπερεθνικού χαρακτήρα, γεννάει παράλληλα ποταμούς ιδεών. Μία από αυτές είναι οι αρχιτεκτονικές προτάσεις της Ελληνίδας αρχιτέκτονος Ελισάβετ Σικιαρίδη, που, με το γραφείο της Hybrid Space Lab, παρουσιάζει έως τα τέλη Απριλίου στο Ephraim Palais, στο κέντρο του Βερολίνου, δύο πρότζεκτ για την υπό διαμόρφωση πρόσοψη του Humboldt Forum.

«Τα πρότζεκτ μας δίνουν μια πιο εξωστρεφή, πιο σύγχρονη και πιο φιλική στο περιβάλλον μορφή στο κτίριο του Humboldt Forum και αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της σύγχρονης τάσης της “υβριδικής” αρχιτεκτονικής που ενσωματώνει βλάστηση στο χτιστό περιβάλλον, συγχωνεύοντας φύση και αρχιτεκτονική», λέει η Ελισάβετ Σικιαρίδη.

Τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της πρόσοψης του Humboldt Forum δεν έχουν ακόμη καλυφθεί. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει ανοικτή σε επίπεδο διαβούλευσης η δυνατότητα προτάσεων. Οι δύο προτάσεις της Ελισάβετ Σικιαρίδη, που έχουν λάβει ευρεία δημοσιότητα στον γερμανικό Τύπο, είναι το «Humboldt Jungle» και το «Humboldt Volcano». Το πρώτο και με σύνθημα «Ζούγκλα αντί για σκυρόδεμα!» προτείνει το πρασίνισμα της πρόσοψης με βλάστηση που να αναφέρεται στον εξερευνητή του Αμαζονίου Alexander von Humboldt. Το δεύτερο, το «Humboldt Volcano», εισάγει ως επέκταση του παλατιού ένα είδος περιπτέρου με τη μορφή θερμοκηπίου με κάθετη φύτευση ενός τροπικού κήπου. «Το θερμοκήπιο με τον κρεμαστό αυτόν κήπο αναφέρεται στις πρωτοπόρες για την εποχή του ανακαλύψεις εξωτικής χλωρίδας και στις εξερευνήσεις ηφαιστείων του Alexander von Humboldt. Το προτεινόμενο περίπτερο “Humboldt Volcano” ανοίγει το παλάτι προς τον δημόσιο χώρο, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του κτιρίου του Humboldt Forum», λέει η Ελισάβετ Σικιαρίδη.

Με σπουδές στο Παρίσι και τη Γερμανία, και με διεθνή εμπειρία, η Ελισάβετ Σικιαρίδη έχει εγκατασταθεί από το 2008 στο Βερολίνο, όπου με το γραφείο της εμβαθύνει σε δύο άξονες, στο think tank και το design lab, εστιάζοντας κυρίως σε θέματα πολιτιστικού χώρου συμβάλλοντας ποικιλοτρόπως στον δημόσιο διάλογο. «Το Humboldt Forum προσφέρει έναν χώρο ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου των τάσεων του διεθνούς πολιτισμού», λέει. «Στο κεντρικό αυτό σημείο του Βερολίνου, η πολιτιστική ταυτότητα της σύγχρονης Γερμανίας θα εκφραστεί σε επαφή με τις διεθνείς διαπολιτισμικές σχέσεις και το φυσικό περιβάλλον. Αυτήν τη διάσταση του Humboldt Forum τονίζουν τα δύο μας πρότζεκτ».

Στο σημείο όπου χτίζεται το Humboldt Forum (που παίρνει το όνομά του από τους αδελφούς Humboldt, ένας εκ των οποίων, ο Βίλχελμ, ήταν ιδρυτής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου) βρισκόταν το ανάκτορο της πρωσικής αυτοκρατορικής οικογενείας. Βομβαρδίστηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας αποφασίστηκε η κατεδάφισή του. Στη θέση του, το καθεστώς έχτισε ένα μοντέρνο κουτί, το οποίο επίσης κατεδαφίστηκε μετά την επανένωση της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή