Οδηγός επιβίωσης

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού καν καθίσει στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, προτού καν ακόμη ορκισθεί 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να σηκώσει σκόνη από την εναντίον του θύελλα. Σε όλο τον κόσμο διαδηλώσεις, υπογραφές εναντίον του, τόνοι μελάνης χυμένοι για τον Αρμαγεδδώνα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Εννοείται ότι η τέχνη δεν θα έμενε απ’ έξω. Και πώς αλλιώς, αφού σχεδόν σύσσωμη η crème de la crème των γραμμάτων και των τεχνών των ΗΠΑ –και όχι μόνον ασφαλώς– ένιωσε ότι οι βασικές αρχές και αξίες που διαμορφώνουν την αμερικανική κοινωνία ως μία από τις πρωτοπόρες του πλανήτη βυθίζονται στο καζάνι του καταστροφικού «πέρα βρέχει» του αλαζονικού δισεκατομμυριούχου με τις ακραίες απόψεις (κομψή η διατύπωση). Από τις 18 Ιανουαρίου, δύο ημέρες πριν από την εγκατάσταση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η World of Wonder Storefront Gallery του Λος Αντζελες, ένας χώρος τέχνης με ρίζες στην εναλλακτική τέχνη, την ποπ κουλτούρα και τις σύγχρονες υποκουλτούρες, εγκαινίασε μια… αφιερωματική, γεμάτη χιούμορ και θυμό έκθεση για τον Ντόναλντ Τραμπ, με τη συμμετοχή πολλών Αμερικανών εικαστικών.

Η έκθεση έχει τίτλο «Surviving Trump: The art of resistance» («Επιβιώνοντας του Τραμπ: η τέχνη της αντίστασης») και παρουσιάζει έργα κομμένα και ραμμένα σε αυτό που ο νέος Αμερικανός πρόεδρος πρεσβεύει: την απουσία λογικής, τον μισογυνισμό, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον λαϊκισμό, το γενικότερο «όπου φυσάει ο άνεμος του λαού πάω». Τα καλλιτεχνικά έργα παρουσιάζουν τον Τραμπ σε όλες του τις… εκφάνσεις, ενώ πολλοί καλλιτέχνες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το «πορτρέτο» του για να δημιουργήσουν πίνακες για τους οποίους μέχρι και ο νέος πρόεδρος θα κοκκίνιζε (περισσότερο από το κανονικό).

Φαίνεται ότι ο 45ος Αμερικανός πρόεδρος θα μείνει στην Ιστορία ως εκείνος ο (κυριολεκτικά ή κατ’ ευφημισμόν) ηγέτης ο οποίος κατάφερε να γίνει αντιπαθής προτού καν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή