Αποκλείει αύξηση στα όρια ηλικίας των δικαστών ο Στ. Κοντονής

Αποκλείει αύξηση στα όρια ηλικίας των δικαστών ο Στ. Κοντονής

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το μπαράζ των σκληρών επικρίσεων και των σφοδρών αντιδράσεων από δικαστικές ενώσεις, δικηγορικούς συλλόγους, πολιτικά κόμματα και καθηγητές συνταγματικού δικαίου για την πρωτοβουλία της Προέδρου του Αρείου Πάγου να συγκαλέσει την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου προκειμένου να αποφανθεί για τις δυνατότητες παρατάσεως του ορίου ηλικίας των δικαστών παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, έκλεισε οριστικά το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο υπουργός με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» επανέλαβε ότι «η διάταξη του συντάγματος είναι ρητή» και απέκλεισε – το είχε δηλώσει δημόσια και προ τριμήνου- κάθε ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ρύθμιση για παράταση των ορίων ηλικίας των ανώτατων δικαστών πέραν του 67ο έτους που προβλέπει το Σύνταγμα.

Η δημόσια – εκ νέου- τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης αποτελεί ένα ακόμη «όχι» για την πρωτοβουλία της Προέδρου του Αρείου Πάγου που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός δικαιοσύνης.

Πάντως, μέσα στο ανώτατο δικαστήριο επικρατεί αναβρασμός και γενικότερα στη δικαιοσύνη ενόψει της συγκλίσεως της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου την προσεχή Πέμπτη, με δεδομένο πως η πρόσκληση της Προέδρου αφορά τη δυνατότητα να αποφασιστεί αν μπορεί, τώρα, και όχι στο πλαίσιο μελλοντικής αναθεώρησης, να υπάρξει ρύθμιση που θα παρακάμψει το σύνταγμα και θα παρατείνει τη θητεία ανώτατων δικαστών και μετά το 67ο έτος δίδοντας τη δυνατότητα μεταξύ άλλων σε πολλούς ανώτατους δικαστές να παραμείνουν και βεβαίως στην Πρόεδρο του ΑΠ που αποχωρεί τον προσεχή Ιούνιο.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον τι θα γίνει την προσεχή Πέμπτη όταν θα συγκληθεί η Ολομέλεια, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί και να αναβληθεί υπό το βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων.

«Πριν από περίπου τρεις μήνες είχα τοποθετηθεί για το θέμα και είχα πει ότι στο πλαίσιο του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών, γιατί υπάρχει ρητή συνταγματική διάταξη. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μπορεί να συνεδριάζει και να κάνει προτάσεις ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά όσον αφορά το αν επιτρέπεται οποιαδήποτε αλλαγή, έχω τοποθετηθεί με σαφήνεια και το κάνω και σήμερα για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία», είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός, κλείνοντας το κεφάλαιο αυτό που επιχειρείται να ανοίξει εκτός των ορίων του Συντάγματος.

Ωστόσο, ο κ. Κοντονής εξέφρασε την ανησυχία του για τη σφοδρότητα και την ταχύτητα «με την οποία εκδίδονται ανακοινώσεις και βάλλουν οι δικαστές ο ένας εναντίον του άλλου». «Δίνεται μια εικόνα εμφυλίου, η οποία πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης και απογοητεύει το σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας. Έχω κάνει κατ’ επανάληψη δημόσιες εκκλήσεις να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και να λυθούν αυτά τα ζητήματα εντός των θεσμικών οργάνων της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας. Επαναλαμβάνω: Οι ανακοινώσεις αυτές εκδίδονται από δικαστές και στη συνείδηση του πολίτη ο δικαστής παραμένει δικαστής, είτε εκδίδει αποφάσεις, είτε εκδίδει συνδικαλιστικές ανακοινώσεις. Με αυτές τις ανακοινώσεις δημιουργείται μια αίσθηση στην κοινωνία, ότι δεν υπάρχει ούτε όριο, ούτε φραγμός. Και γίνεται μεγάλη ζημιά για τη Δικαιοσύνη».

Και πρόσθεσε πως στον τομέα της δικαιοσύνης  η κυβέρνησης «προσπαθεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης τα οποία έχουν φτάσει σε σημείο ο πολίτης να μην απευθύνεται πλέον στη Δικαιοσύνη, γιατί δεν βρίσκει το δίκιο του. Καταθέτει μια αγωγή και εκδικάζεται μετά από επτά χρόνια. Αυτά είναι τα πολύ σημαντικά προβλήματα, τα οποία πρέπει να λύσουμε και με τα οποία δεν βλέπω να ασχολείται ιδιαίτερα κανείς. Είναι λοιπόν απολύτως αρνητική όλη αυτή η εικόνα και είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση με σαφήνεια έχει τοποθετηθεί, καλείται από ορισμένες ενώσεις να επανατοποθετηθεί. Επίσης είναι προβληματικό, το να καλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης από ενώσεις δικαστών να παρέμβει και να εμποδίσει αυτή την ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Θα ήταν παρέμβαση βίαιη και απαράδεκτη στο έργο της δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που είναι να κάνει και από κει και πέρα η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί, ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή του ορίου, αφού το Σύνταγμα περιέχει ρητή διάταξη. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση. Νομικές απόψεις μπορεί να εκφράσει ο καθένας, έχουν το βάρος τους, αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή του ορίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή