Μάλλον χάνουμε

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οφείλουμε μία συγγνώμη στον Δ. Καμμένο, τον Νίκο Καρανίκα και τον Δ. Μάρδα, που πέσαμε να τους φάμε όταν μετέδωσαν ως αληθινά καραμπινάτα hoax (ο πρώτος ότι τα Lidl αφαίρεσαν την ελληνική σημαία από τα προϊόντα τους, ο δεύτερος ότι καρκινοπαθής σώθηκε από την κάνναβη και ο τρίτος ότι τα κουκούτσια του ροδάκινου σώζουν από τον καρκίνο). Λάθος μας. Αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να προαχθούν. Μαζί και ο κ. Γιακουμάτος, γιατί ποιος νοιάζεται για τα επιστημονικά δεδομένα όταν υπάρχει το αλάνθαστο προσωπικό του βαρόμετρο σχετικά με τους γκέι;

Ο Νταν Σκαβίνο πάντως, ο άνθρωπος που από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter σε βομβαρδίζει με ψεύτικες ειδήσεις και συνωμοσιολογικές θεωρίες σαν εκείνο τον ψεκασμένο παλιό σου συμμαθητή που έχεις κάνει hide, ανέλαβε και επισήμως το account του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών (@POTUS). Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον Independent, ο Σκαβίνο έχει ανεβάσει βίντεο που, όπως υποστήριζε, έδειχνε Σύρους πρόσφυγες στη Γερμανία να διαδηλώνουν υπέρ του ISIS (η διαμαρτυρία ήταν εναντίον ενός γερμανικού ακροδεξιού μορφώματος), ενώ πηγή πολλών ποστ του είναι το αμφιλεγόμενο InfoWars, που μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι τα εμβόλια είναι μέρος ενός πλάνου για μαζική στείρωση του πληθυσμού και ότι η Μισέλ Ομπάμα είναι άνδρας. Διόλου τυχαία, το πρώτο του Tweet ως @POTUS ήταν ανορθόγραφο.

Ακόμα χειρότερα, ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, δηλαδή της Αμερικής, ο Σιν Σπάισερ (όποιος δεν ανατρίχιασε με την εμφάνιση και το ύφος του στην πρώτη συνέντευξη Τύπου πάσχει από έλλειψη ιστορικής μνήμης ή συγκαταλέγεται στους νοσταλγούς των αυταρχικών καθεστώτων), νομιμοποίησε τα fake news, λέγοντας ότι την Παρασκευή καταγράφηκε το μεγαλύτερο πλήθος σε τελετή ορκωμοσίας προέδρου στην Ιστορία «τελεία και παύλα». Μας είπε ότι αυτό που βλέπαμε στις οθόνες μας με τα μάτια μας, τα στοιχεία που ανέφεραν οι Αρχές, αυτό που ζούσαν οι Αμερικανοί ήταν λάθος: η νύχτα ήταν μέρα, ο γάιδαρος πετούσε. Λίγο αργότερα ενημερωθήκαμε ότι τα ξεδιάντροπα ψέματα θα αναφέρονται εφεξής ως «alternative facts», εναλλακτικά δεδομένα. Καλωσήρθαμε στον πλανήτη 2017 όπου η πραγματικότητα είναι υποκειμενική και η αλήθεια υπερτιμημένη, η επιστημονικότητα κωδικός της πολιτικής ορθότητας, η στατιστική χούι των ελίτ.

Μοιάζει με το αναπάντεχο τέλος ενός αμερικανικού έπους που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τότε που με αφορμή τις επιστημονικές εξελίξεις στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής, ξεκίνησε η μάχη μεταξύ ειδικών από τη μια και κάθε είδους «αρνητών» από την άλλη, από λομπίστες των πετρελαιοβιομηχανιών μέχρι συνωμοσιολόγους. Σταδιακά, το πεδίο της σύγκρουσης διευρύνθηκε στα εμβόλια, την εξέλιξη των ειδών, κ.ά., αλλά αντί στο τέλος να κερδίσουν οι κύριοι με τα πτυχία, ένα κλασικό αμερικάνικο happy end, έγινε η ανατροπή, κάθισε στο Οβάλ Γραφείο και η μέρα έγινε όντως βαθιά νύχτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή