ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητά λαχανικά με ζεστή βινεγκρέτ, πάπρικα και γραβιέρα Νάξου

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Λαχανικά, Σαλάτες, Μέλι, κολοκύθι, μελιτζάνες, Πιπεριές, Τυριά, Αυγά, Σάλτσες / Ζωμοί

Προετοιμασία: 30΄

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τη βινεγκρέτ
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρώς κοπανισμένη
  • 50 ml ξίδι, κατά προτίμηση από κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο (ή όσο καυτερό μάς αρέσει και αντέχουμε)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας μέλι, της αρεσκείας μας
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, ή 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ

Για τη σαλάτα

  • 200 γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ολόκληρα ή χοντροκομμένα
  • 160 γρ. γραβιέρα Τήνου ή Νάξου (ή άλλη της αρεσκείας μας, ακόμα και αρσενικό Νάξου, το πικάντικο κεφαλοτύρι του νησιού που αναζητάμε σε μαγαζιά με καλά τυριά, όπως ο Μανδραγόρας, ο Κουκάς, το πρατήριο του Κουφόπουλου, ο Κωσταρέλος κ.ά.), σε κύβους
  • 2 αυγά, σφιχτοβρασμένα, κομμένα στα δύο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Βινεγκρέτ: Σε ένα μικρό τηγάνι ή κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα-ίσα να αρωματίσει το ελαιόλαδο, αλλά προσέχουμε να μην καεί και πικρίσει.

Πετάμε το σκόρδο, προσθέτουμε το ξίδι, την πάπρικα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν τα αρώματα και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα. Ρίχνουμε το μέλι και συνεχίζουμε το βράσιμο, για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι, μέχρι να διαλυθεί.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σαλάτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ. Στρώνουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σε ένα μεγάλο ταψί ή στη λαμαρίνα του φούρνου, τα αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

Βάζουμε το ταψί στην ψηλότερη θέση, ακριβώς κάτω από το γκριλ, και ψήνουμε για 4 - 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Ξεφουρνίζουμε, βάζουμε τα λαχανικά σε πιατέλα, σκορπίζουμε την πιπεριά, το δυόσμο, τα αυγά και το τυρί, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ