Εναλλακτικές «αλήθειες» του λαϊκισμού

Εναλλακτικές «αλήθειες» του λαϊκισμού

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν και έδειχναν το συγκεντρωμένο πλήθος στην Ουάσιγκτον κατά την ορκωμοσία του απελθόντος προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2009 και του Ντόναλντ Τραμπ πριν από μερικές μέρες, ήταν αδιάψευστοι μάρτυρες. Ο πρώτος είχε διπλάσιο πλήθος στην ορκωμοσία, κάτι που μπορεί να είναι και λογικό. Ο νέος πρόεδρος κατά την προεκλογική του εκστρατεία προσέβαλε τη μισή Αμερική: Γυναίκες, Μεξικανούς, άτομα με ειδικές ανάγκες· όποιον τέλος πάντων έβρισκε πρόχειρο να βρίσει.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι οι φωτογραφίες έδειχναν τεράστια διαφορά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σιν Σπάισερ, αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή τους, ανέβηκε στο πόντιουμ και άρχισε να τις διαψεύδει, με μια λογική τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι. Αράδιασε μερικά νούμερα –τόσοι χωράνε στην 4η οδό, τόσοι στο Λίνκολν Μεμόριαλ– και κατέληξε ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο πλήθος που μαζεύτηκε ποτέ σε ορκωμοσία προέδρου. «Τελεία», είπε εμφατικά και κάπως εξουσιαστικά.

Η στενή συνεργάτις του Τραμπ, Κέλιαν Κονγουέι, εκλήθη να σχολιάσει σε μια εκπομπή το γεγονός ότι τέσσερα από τα πέντε «στοιχεία» που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, (για να αποδείξει το υπέρτερο πλήθος στην τελετή Τραμπ), ήταν λάθος. Απάντησε: «Μην τα δραματοποιείτε τόσο πολύ. Ο υπουργός Τύπου παρουσίασε εναλλακτικές αλήθειες…».

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι οι του Τραμπ είναι πολύ πιο προχωρημένοι από τους δικούς μας. Οι δικοί μας προσπαθούσαν να διαψεύσουν την ακοή διά του επαναλαμβανόμενου «παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις μου». Τούτοι εδώ πάνε ένα βήμα παραπέρα: θέλουν να διαψεύσουν την όρασή μας με τις «εναλλακτικές αλήθειές» τους. Και οι δύο πάντως στόχο έχουν τα media και προπαντός τους δημοσιογράφους τους. Οπως και οι δικοί μας έκαναν μέγα θέμα για τα tweet των δημοσιογράφων κ. Αρη Πορτοσάλτε και Μπάμπη Παπαπαναγιώτου σχετικά με το ναυτικό δυστύχημα στην Αίγινα, έτσι και η πρώτη ενημέρωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου ξεκίνησε σχολιάζοντας το tweet ενός ανταποκριτή του Λευκού Οίκου.

Γράφαμε και τις προάλλες ότι οι λαϊκιστές, (Αριστεροί ή Δεξιοί, Ελληνες, Γερμανοί ή Αμερικανοί) είναι παντού οι ίδιοι και απλώς η Ελλάδα, λόγω ιδιαιτεροτήτων, προηγήθηκε στην εμφάνιση κάποιων φαινομένων. («Πρωτοπόροι στον λαϊκισμό», «Καθημερινή» 18.1.2017).

Αυτό όμως που κάνει εντύπωση με την προεδρία Τραμπ είναι η ιεράρχηση των θεμάτων. Ενώ ο κόσμος περιμένει να ακούσει τι πολιτική θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του πλανητάρχη το πρώτο πράγμα που λέει, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της προεδρίας, είναι το λάθος tweet που έκανε ή δεν έκανε ένας δημοσιογράφος; Και το δεύτερο πράγμα που κάνει (να το ξανατονίσουμε: στην πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων) να μετρά τις συγκεντρώσεις Ομπάμα-Τραμπ να να προσφέρει «εναλλακτικές αλήθειες» για το ποια ήταν μεγαλύτερη; Τόσο μεγάλο είναι το κόμπλεξ του νέου πλανητάρχη προς τον απερχόμενο; Ή απλώς λόγω ανεπάρκειας και αγραμματοσύνης το νέο επιτελείο αδυνατεί να ιεραρχήσει τα σημαντικά από τα γελοία, τα ουσιαστικά από τα «fantastic», «marvelous», «wonderful», και όλα εκείνα τα κενά επίθετα με τα οποία μας έχει ζαλίσει ο νέος πλανητάρχης από τη νίκη του κι εδώθε;

Οψόμεθα εις Ουάσιγκτον…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή