Γερμανία: Μέρκελ εναντίον Σουλτς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου

Γερμανία: Μέρκελ εναντίον Σουλτς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ανακήρυξε σήμερα, Τρίτη, τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υποψήφιο για την καγκελαρία της Γερμανίας, ένα αξίωμα για το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Αγκελα Μέρκελ τον Σεπτέμβριο, όπως γνωστοποίησαν ο ηγέτης της παράταξης, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο ίδιος ο Σουλτς.

Το SPD θα ψηφίσει για να εγκρίνει αυτή την απόφαση την Κυριακή, όταν ο Σουλτς θα παρουσιάσει επίσης το προεκλογικό πρόγραμμα του SPD, επισήμαναν ακόμη.

Ο Γκάμπριελ διευκρίνισε ότι το κόμμα έχει συμφωνήσει πως ο ίδιος θα έπρεπε να αντικαταστήσει τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.

«Αν ήμουν υποψήφιος, θα αποτύγχανα και μαζί μ' εμένα και το SPD», δήλωσε, νωρίτερα, στο περιοδικό Stern ο Γκάμπριελ, ο οποίος αυτή την περίοδο κινείται πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Μάρτιν Σουλτς έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί Καγκελάριος.

Σύμφωνα με πηγές, στη συνάντηση των στελεχών του SPD, στην οποία ο Γκάμπριελ ανακοίνωσε την απόφασή του, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών εξήγησε πως ο κόσμος τον συνδέει με τον μεγάλο συνασπισμό (χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών) και πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος δεν θέλει κάτι τέτοιο.

Βολές κατά Μέρκελ

 Ο Αντικαγκελάριος Γκάμπριελ εξαπέλυσε, παράλληλα, δριμύ κατηγορώ εναντίον της Μέρκελ προειδοποιώντας ότι το κόμμα του δεν είναι υπέρ του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης μεταξύ κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς.

«Οι πολιτικές της Μέρκελ και του Σόιμπλε αναμφίβολα συνέβαλαν στις βαθιές κρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2008, στην απομόνωση μιας κυριαρχικής γερμανικής κυβέρνησης και, διαμέσου της αδυσώπητης επιμονής στη λιτότητα, στην υψηλή ανεργία εντός Γερμανίας», τόνισε ο Γκάμπριελ. Ο ίδιος επισήμανε ότι «μια συνέπεια υπήρξε η ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων και το πλήγμα όχι μόνο στη δημοκρατία, αλλά και στο καλό επενδυτικό κλίμα».

Για τον Γκάμπριελ οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι συγκυβερνούν με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, απέτυχαν να πείσουν τη Μέρκελ να αλλάξει γραμμή. «Η συνέχιση των σημερινών πολιτικών συνεπάγεται ότι δεν είναι δυνατή η βιώσιμη ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο Γκάμπριελ. «Αυτό είναι επικίνδυνο και για τη Γερμανία», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή