Ο Γκάμπριελ δίνει τη σκυτάλη στον Σουλτς

Ο Γκάμπριελ δίνει τη σκυτάλη στον Σουλτς

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στη βελτίωση των εκλογικών προοπτικών των Σοσιαλδημοκρατών αποσκοπεί η αιφνιδιαστική ανακοίνωση, χθες, του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Ο Γκάμπριελ περνά τη σκυτάλη στον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υπολείπεται της Αγκελα Μέρκελ σαφώς λιγότερο απ’ ό,τι ο Γκάμπριελ.

«Αν κατέβαινα τώρα υποψήφιος, θα αποτύγχανα και μαζί μου θα αποτύγχανε και το SPD», δήλωσε ο Γκάμπριελ σε συνέντευξη στην εφημερίδα Zeit. «Ο Μάρτιν Σουλτς εκπροσωπεί μια νέα αρχή και αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών», υποστήριξε ο Γκάμπριελ. Και οι δύο πολιτικοί εκπροσωπούν την κεντρώα πτέρυγα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Ο 67χρονος αντικαγκελάριος ανακοίνωσε την απόφασή του στη χθεσινή σύνοδο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ενώ εν συνεχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα οι συνεντεύξεις του στην εφημερίδα «Τσάιτ» και το περιοδικό «Στερν». Σε μία από τις συνεντεύξεις αυτές, ρωτήθηκε αν η απόφασή του επιβλήθηκε από τα ευρήματα εσωκομματικής δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία τα στελέχη του SPD θεωρούν πολύ καλύτερες τις προοπτικές του κόμματος αν έχει επικεφαλής τον Μάρτιν Σουλτς. «Ναι», απάντησε ο Γκάμπριελ. «Αυτό είναι το καθήκον μου ως επικεφαλής».

Ο Γκάμπριελ προτίθεται να παραδώσει στον Σουλτς και την ηγεσία του κόμματος και να μεταπηδήσει στο υπουργείο Εξωτερικών μετά τις 12 Φεβρουαρίου, όταν ο νυν υπουργός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ εκλεγεί πρόεδρος της χώρας. Τη θέση του Γκάμπριελ στο υπουργείο Οικονομίας αναλαμβάνει η Μπριγκίτε Τσιπρίς, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν υφυπουργός Οικονομίας.

«Αυτό που μπόρεσα να δώσω δεν ήταν αρκετό», είπε ο Γκάμπριελ, απευθύνοντας παράλληλα σκληρή κριτική στην πολιτική λιτότητας της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε. Ο Γκάμπριελ υποστήριξε ότι η γερμανική πολιτική έχει απομονώσει τη χώρα στην Ευρωζώνη, έχει συμβάλει στην όξυνση της ευρωπαϊκής κρίσης, έχει ενισχύσει τα λαϊκιστικά κόμματα και έχει βλάψει το επενδυτικό κλίμα.

Παρ’ όλα αυτά, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι το SPD έλαβε μέρος στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού και εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι δεν είχαν την ίδια άποψη.

Το SPD στις δημοσκοπήσεις αποσπά 21 ποσοστιαίες μονάδες, αντί 32 μονάδων των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά η εικόνα αλλάζει ανάλογα με τα πρόσωπα. Στο ερώτημα που έθεσε δημοσκόπηση του καναλιού ΑRD τον Δεκέμβριο «αν μπορούσατε να ψηφίσετε απευθείας για καγκελάριο θα διαλέγατε την Αγκελα Μέρκελ ή τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ», το «σκορ» ήταν 57 – 19, ενώ όταν απέναντι στη Μέρκελ ήταν ο Μάρτιν Σουλτς, το αποτέλεσμα ήταν 43 – 36.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή