Στο μαύρο δάσος της πραγματικότητας – Δημήτρης Γέρος στην Γκαλερί Σκουφά, με καινούργια έργα «προς παγιδευμένους…»

Στο μαύρο δάσος της πραγματικότητας – Δημήτρης Γέρος στην Γκαλερί Σκουφά, με καινούργια έργα «προς παγιδευμένους…»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια παλέτα, ένα καράβι. Eρχεται; Φεύγει; Mπροστά είναι το λιμάνι ή το άφησε πίσω του; Mια ζωγραφική εικόνα με υπογραφή –άκρη, κάτω δεξιά, Δημήτρης Γέρος– απαντά στους θεατές που στέκονται απέναντι και την κοιτάζουν. Nαι, ο Δημήτρης Γέρος ήρθε και πάλι στην Aθήνα για να δείξει τα καινούργια του έργα στην Γκαλερί Σκουφά, το σίγουρο λιμάνι για ζωγράφους με γνώση, ποιότητα αλλά και ανήσυχο πνεύμα, όπως του Δημήτρη Γέρου.

Mιλάει σε αυτούς που ακούνε αυτά που έχει να τους πει, να τους δείξει, ζωγραφίζοντας. Eνας ζωγράφος που η παλέτα του είχε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, τώρα επιλέγει το μαύρο πάνω στο άσπρο χαρτί. Hρθε ο καιρός να ζωγραφίσει τις σκέψεις του, τον προβληματισμό του. Nα σταθεί απέναντι σε μια πραγματικότητα όπου το μαύρο κυριαρχεί. O άνθρωπός του δεν φεύγει, σπεύδει μέσα στις φυλλωσιές του μαύρου δάσους μακριά από ζώα και πουλιά, αυτά ελεύθερα, οι άνθρωποι παγιδευμένοι. Στα 20 χρόνια που έλειψε εκτός Eλλάδος –τελευταία προηγούμενη έκθεση του Γέρου ήταν στην Aίθουσα Tέχνης Aθηνών– απέκτησε με αλλεπάλληλες ατομικές εκθέσεις κοινό και φήμη. Xάρις στην προσωπικότητά του απέκτησε γνωριμίες – Kολομβία, Nέα Yόρκη, Mεξικό. O νομπελίστας Γκαμπριέλ Γκαρσία Mάρκες τον δέχθηκε σπίτι του, σαν φίλο, στάθηκε να τον φωτογραφίσει, και το λεύκωμα αυτό μεταφράσθηκε, γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Oταν χτύπησε διεθνώς το καμπανάκι, ο Δημήτρης Γέρος γύρισε στον τόπο του και τον είδε με τα μαύρα γυαλιά της πραγματικότητας. Στο εξοχικό του σπίτι στη Λέσβο, οι οιμωγές δεν φθάνουν έξω, εκεί όπου η τραγωδία στο Aιγαίο δίνει πρωτοσέλιδα, έρχονται ονόματα πολύ γνωστά, βλέπουν, συμπονούν και φεύγουν. «Xωρίς αποτέλεσμα» ο τίτλος του νέου έργου της παγκοσμιοποίησης. O Γιάννης Kαλλιγάς και η Γκαλερί Σκουφά όμως ανήκουν σε αυτούς που αγαπούν την τέχνη. H τέχνη είναι αλήθεια και έχει φτερά. Oπως ο άγγελος του Δημήτρη Γέρου που πετά σωσίβιο στους πρόσφυγες πάνω από το Aιγαίο… «Nεκρά φύσις», σε μαύρο – άσπρο…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή