Εστιατόριο Roots: Η vegan γωνιά της Θεσσαλονίκης

Εστιατόριο Roots: Η vegan γωνιά της Θεσσαλονίκης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H θέση: Σε κεντρικό σημείο της πλατείας Άθωνος, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Γωνιακό, διαφέρει από όλα τα άλλα τριγύρω. Πάρκινγκ με μεγάλη δυσκολία – το πλησιέστερο επί πληρωμής, βρίσκεται επί των γειτονικών οδών Καρόλου Ντηλ & Αγίας Θεοδώρας.

Η ατμόσφαιρα: Σε ένα ιδιαίτερο κτίριο της περιοχής, το Roots δίνει την εικόνα café – bistro, αλλά πρόκειται για μικρό εστιατόριο, με ξύλινα τραπέζια και πάγκους. Μαξιλαράκια για άνεση, χαλαρή ατμόσφαιρα, χαλαρές παρέες -μέσα και έξω. Άνοιξε το φθινόπωρο του 2014 στοχεύοντας σε κάτι «εναλλακτικό», στο κάτι παραπάνω στην «πράσινη» και vegan κουζίνα της πόλης. Διόλου τυχαία, είναι ένα από τα τρία μαγαζιά που συμπεριλήφθηκαν, λόγω χαρακτήρα, στην περίφημη λίστα των New York Times, που έβαζε τη Θεσσαλονίκη στους 52 γαστρονομικούς προορισμούς ανά τον κόσμο, για το 2016. Όταν ο καιρός είναι ανοιχτός (άνοιξη – φθινόπωρο), διοργανώνουν μία φορά το μήνα events με vegan και vegetarian κουζίνα, διαφόρων χωρών ή τύπων (π.χ. Βραζιλιάνικη ή street food).

Το φαγητό: Πιο vegan, δε γίνεται. To μενού περιλαμβάνει από κανονικές σαλάτες, μέχρι φαλάφελ, αλλά και ειδικές εμπνεύσεις των Greenchefs του, Νίκου Γαϊτάνου (του Rosebud Wine Restaurant της Αθήνας) και Μάνου Γρηγορόπουλου, αλμυρές και γλυκές. Δύο φορές το χρόνο αλλάζει, ακολουθώντας τα προϊόντα της εποχής και την έμπνευση των υπευθύνων. Αυτή τη στιγμή έχουν ένα ιδιαίτερα healthy μενού, χωρίς καθόλου σχεδόν τηγανητά (παραμένουν μόνο ο τηγανητός vegan γύρος και το τυλιχτό φαλάφελ τους) και με, ως επί το πλείστον, μαγειρευτά φαγητά.

Εστιατόριο Roots: Η vegan γωνιά της Θεσσαλονίκης-1

Βρίσκουμε, στα ορεκτικά, κολοκυθοκεφτέδες με μοτσαρέλλα και καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (το μόνοvegetarian πιάτο στο μαγαζί), χούμους από λαθούρι (φάβα) και καβουρδισμένο λιόσπορο, παξιμαδάκια από μους φακής με κρίταμο και τοματίνια, στις σαλάτες κινέζικη με λάχανο, γλυκοκολοκύθα, ρίζες μπαμπού και dressing και ταμπουλέ με κινόα και στα κυρίως, κριθαρώτο με ραγού μανιταριών και βιολογική, vegan κρέμα γάλακτος και το δικό τους, χειροποίητο, burger καπνιστών λαχανικών. Ενδιαφέρουσες οι σούπες ημέρας, αλλά και τα γλυκά τους, που είναι επίσης, vegan.

Ο λογαριασμός: Πρόσφατα οι τιμές άλλαξαν (ευτυχώς προς τα κάτω), ακολουθώντας την πολιτική των ιδιοκτητών, που υποστηρίζει …όλες τις ηλικίες. Υπολογίστε 8 – 14 ευρώ / άτομο με κρασί.

Η κάβα:  Η κάβα του είναι μικρή. Κρασί χύμα και «Τέχνη Αλυπίας», λευκό, κόκκινο, ροζέ και ημίγλυκο Ζίτσας, χυμοί φυσικοί κι ελληνικές μπύρες. Καλή ρακή και τσίπουρο. Εδώ μπορούμε να πιούμε και τον πρωινό ή απογευματινό μας καφέ.

Επιπλέον πληροφορίες: Η κουζίνα, ανοιχτή 12.00 – 00.30.

Εστιατόριο Roots

Μπαλάνου 6, Πλατεία Άθωνος, Θεσσαλονίκη,

Τηλ.: 2310-268.063.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή