Tandem Europe, συνάντηση στην Αθήνα για ενεργούς πολίτες

Tandem Europe, συνάντηση στην Αθήνα για ενεργούς πολίτες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπό τις 26 ως τις 28 Ιανουαρίου (Πέμπτη-Σάββατο), η Αθήνα και η Ελευσίνα φιλοξενούν την τελική συνάντηση του προγράμματος Tandem Europe. Το Tandem είναι ένα από τα πιο γνωστά ευρωπαϊκά προγράμματα διακρατικής συνεργασίας πολιτών και οργανώνεται από το European Cultural Foundation (Αμστερνταμ) και το MitOst (Βερολίνο). Εχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση εκείνων που παράγουν δημιουργικές λύσεις οι οποίες καθιστούν την κοινωνική καινοτομία εφικτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Για το Tandem, η Αθήνα είναι ένας "μικρόκοσμος" των προκλήσεων που οι κοινωνίες μας αντιμετωπίζουν αυτή τη  στιγμή σε όλη την Ευρώπη. Αισθανόμαστε ότι είναι η ιδανική πόλη για να παρουσιάσουμε και να συζητήσουμε τις νέες ιδέες, τις νέες συνεργασίες και τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν τον τελευταίο χρόνο σε 24 Ευρωπαϊκές πόλεις», λέει ο Philippe Dietachmair εκ μέρους του European Cultural Foundation.

Σήμερα, Πέμπτη, υπάρχει ανοιχτή δημόσια παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) στις 20.00 καθώς και ολοήμερα εργαστήρια, ανοιχτά στο κοινό. Την Παρασκευή 27/1 οι συναντήσεις θα γίνουν στους χώρους της «Μέλισσας» στην πλατεία Βικτωρίας (δίκτυο μεταναστριών, Φερών 18), στο «Μπάγκειον» στην Ομόνοια και στην γκαλερί «State of Concept» στο Κουκάκι (Τούσα Μπότσαρη 19) και μία συνάντηση την ίδια μέρα το βράδυ για γνωριμία και ποτό στο Tiki (Φαλήρου 15). To Σάββατο θα πραγματοποιηθούν ολοήμερα εργαστήρια στην Ελευσίνα σε συνεργασία με την «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Θα παρουσιαστούν 7 από τις 15 ομάδες απ’ όλη την Ευρώπη που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Tandem Europe 2015 – 2017.  «Ο πιο απλός τρόπος για να περιγράψεις το Tandem, είναι να εξηγήσεις τι σημαίνει: Tandem είναι τα διπλά ποδήλατα που βλέπουμε και ζηλεύουμε στις ευρωπαϊκές ταινίες… αυτά που για να ισορροπήσεις και να ανέβεις την ανηφόρα πρέπει να συντονιστείς και να εμπιστευτείς το συνοδηγό. Ετσι είναι και το πρόγραμμα, ένα μοναδικό ταξίδι, στο οποίο μπορείς να ανακαλύψεις ανεξερεύνητα μονοπάτια με τη δύναμη της συνεργασίας», λέει η Λάουρα Ταπίνη, εκ μέρους της Diadrasis, συντονίστρια του «Tandem final meeting Athens 2017».

Στην Ελευσίνα, θα υπάρχουν εργαστήρια και εικαστικές εγκαταστάσεις. Κάθε εργαστήριο είναι αφιερωμένο σε μία ομάδα και το έργο της και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την ίδια την ομάδα και να συνομιλήσουν με τα μέλη της ομάδας για την πορεία τους, το έργο, τις δράσεις και τα μελλοντικά τους βήματα. Κάθε ομάδα Tandem έχει έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο εσωτερικό της Ελαιουργικής.  Οι δράσεις απευθύνονται σε κατοίκους, παιδιά αλλά και όσους ασχολούνται με έργα πολιτισμού, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς καθώς και  όλους όσους ενδιαφέρονται για έργα και δράσεις που στοχεύουν στην βελτίωση πολιτιστικών και κοινωνικών δομών στην Ευρώπη.

«Σκοπός του Tandem final meeting, είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με τις ομάδες και τους φορείς της Αθήνας που αναπτύσσουν συμμετοχικές δράσεις για την ανεύρεση νέων λύσεων στις σημερινές προκλήσεις των ευρωπαϊκών πόλεων», λέει ο Στέλιος Βούλγαρης,  εκ μέρους της COMM'ON, συντονιστής περιεχομένου του «Tandem final meeting Athens 2017».

«Να ανταλλάξουν γνώσεις, ιδέες και πρακτικές και να συσχεδιάσουν νέες δράσεις για τον επόμενο κύκλο του προγράμματος που ξεκινά πολύ σύντομα. Οι 15 συμμετέχουσες ομάδες από 24 ευρωπαϊκές πόλεις σας καλούν να παρευρεθείτε στην Ανοιχτή παρουσίαση των δράσεών τους στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) απόψε στις 20.00 (είσοδος δωρεάν) καθώς και στα 15 διαδραστικά εργαστήρια και παρουσιάσεις της δουλειάς τους στην Αθήνα στις 27/1 και την Ελευσίνα στις 28/1».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή