Οργή Αγκυρας μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ αξιωματικών

Οργή Αγκυρας μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ αξιωματικών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμεία είναι η αντίδρασης της Αγκυρας για την απόφαση του Αρείου Πάγου περί μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων που κατηγορούνται για εμπλοκή στο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει έντονη δυσφορία, καταγγέλει την Αθήνα για μη συνεργασία εναντίον της τρομοκρατίας και, κυρίως, απειλεί με πλήρη επανεξέταση των διμερών σχέσεων. 

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος των «8», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου. Δικαστήριο της Πόλης αποδέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας.

Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

«Βολές» τουρκικού ΥΠΕΞ

Από την πλευρά του, τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξαπολύει επίθεση κατά της Αθήνας, τονίζοντας ότι η απόφαση ουσιαστικά «προστατεύει τους εμπλεκόμενους στο πραξικόπημα» και προσθέτοντας πως «οι ελληνικοί θεσμοί απέτυχαν στον πόλεμο της τρομοκρατίας» και κάνοντας λόγο για «απόφαση ενάντια στις διεθνείς αρχές».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση τους τουρκικής διπλωματίας σημειώνεται πως «το αίτημα έκδοσης σχετικά με τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της δημοκρατικής συνταγματικής μας τάξης στις 15 Ιουλίου 2016 απορρίφθηκε από το Ελληνικό δικαστικό σώμα. Διαμαρτυρόμαστε γι αυτή την απόφαση που αρνείται αυτά τα άτομα, που συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια πραξικοπήματος που είχε ως στόχο τη δημοκρατική τάξη και οδήγησε στο θάνατο 248 μέλων των δυνάμεων ασφαλείας και πολιτών, τον τραυματισμό 2.193 και την απόπειρα κατά της ζωής του Προέδρου μας, να έρθουν αντιμέτωπα με την ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη. 

Οι ελληνικές αρχές, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν επίσης εμποδίσει μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως του DHKP / C και του ΡΚΚ, αποδεικνύουν με αυτή την απόφαση για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα, σύμμαχος και γειτονική χώρα, αρνείται τις ελάχιστες υποχρεώσεις της ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας.

Αυτή η στάση του ελληνικού δικαστικού συστήματος, σε αντίθεση με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, αφήνει τους δράστες χωρίς τιμωρία και παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων. Ως μια χώρα που έχει βιώσει πραξικοπήματα και στο παρελθόν, η Ελλάδα, με την απόφαση αυτή, μπαίνει στη θέση μιας χώρας που παρέχει καταφύγιο και προστασία σε πραξικοπηματίες.

Η προσπάθειά μας για την έκδοση και τη δίκη των δραστών, με τη χρήση όλων των νομικών μέσων κατά της αποφάσεως αυτής, θα συνεχιστεί. Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας κατά της τρομοκρατίας και σε άλλα διμερή και πολυμερή πεδία από αυτή την απόφαση, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί διεξοδικά».

 

Οργή Αγκυρας μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ αξιωματικών-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή