Μοζαμβίκη για προχωρημένους

Μοζαμβίκη για προχωρημένους

7' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ονειρεμένες παραλίες, σαφάρι και άγρια φύση σε έναν από τους πιο παρθένους αλλά και «δύσκολους» προορισμούς της αφρικανικής ηπείρου.

Το golf club του Maputo, πρωτεύουσας της Μοζαμβίκης, είναι κατά πολλές δεκαετίες αρχαιότερο του αντίστοιχου ελληνικού, αφού χρονολογείται από την εποχή που η πόλη λεγόταν ακόμη Lourenço Marques και η χώρα ήταν αποικία των Πορτογάλων. Οποιος παίζει εκεί δεν αρκεί να προσέξει τους παίκτες που προπορεύονται – κάτι σπάνιο στο συγκεκριμένο γήπεδο, λόγω της περιορισμένης κίνησης που συγκεντρώνει. Πρέπει κυρίως να φροντίσει να μη χτυπήσει τους ντόπιους που περνούν αμέριμνοι, κάθετα στο fairway, κουβαλώντας, π.χ., λαμαρίνες στο κεφάλι τους.

Πριν από την ανεξαρτησία της (1975) και τον αιματηρό εμφύλιο που ακολούθησε, η Μοζαμβίκη και κυρίως το Lourenço Marques, κοσμοπολίτικο, με υπέροχα ξενοδοχεία, καζίνο, οίκους ανοχής και εστιατόρια, ήταν ο αγαπημένος προορισμός των κατοίκων της Νότιας Αφρικής και της Ροδεσίας (σημερινής Ζιμπάμπουε). Το τουριστικό ρεύμα διακόπηκε βίαια κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, που κράτησε δεκαέξι χρόνια και άφησε μια χώρα καθημαγμένη, με ένα από τα χειρότερα επίπεδα διαβίωσης διεθνώς. Δεν είναι τυχαίο ότι χρειάστηκαν περισσότερα από είκοσι χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, το 1992, για να καθαρίσει πλήρως το έδαφος από τις νάρκες.

Σήμερα ο κίνδυνος είναι περιορισμένος, ενώ το τροπικό κλίμα, τα 2.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής με τις θαυμάσιες παραλίες και τις μοναδικές θάλασσες, καθώς και οι εξαιρετικές ευκαιρίες για σαφάρι –όλα περισσότερο αυθεντικά και λιγότερο «τουριστικά» σε σχέση με τις άλλες χώρες της Αφρικής– καθιστούν τη Μοζαμβίκη έναν ελκυστικό προορισμό. Παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι γενικά φθηνή, τα αξιόλογα πολυτελή θέρετρα χρεώνουν πολύ υψηλές τιμές, ενώ η επιλογή του «roughing it out», δηλαδή των διακοπών με περιορισμένες ανέσεις, απαιτεί εμπειρία, υπομονή και ανεκτικότητα από τον ταξιδιώτη. Με άλλα λόγια, η Μοζαμβίκη απευθύνεται σε λίγους, όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταλύσουν σε κάποιο από τα καλά ξενοδοχεία, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε ιδιωτικά νησιά-παραδείσους του Ινδικού ωκεανού, και σε όσους έχουν ταξιδιωτική εμπειρία πεδίου σε μη ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές.

ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΚΑΙ ΣΑΦΑΡΙ

Τα βασικά ενδιαφέροντα της χώρας είναι ίδια και για τις δύο κατηγορίες επισκεπτών και συμπυκνώνονται στον όρο «beach & bush», δηλαδή από τη μία είναι οι θαυμάσιες παραλίες της ηπειρωτικής χώρας ή των μικρών νησιών, όπου μπορεί κάποιος, π.χ., να απολαύσει καταδυόμενος τον βυθό, και από την άλλη η αφρικανική ζούγκλα, η οποία ακόμη δεν έχει «αξιοποιηθεί» όσο στις γειτονικές χώρες. Η παρθένα φύση, η περιορισμένη ακόμη «ανάπτυξη» και η άγρια ομορφιά της αυξάνουν το διεθνές τουριστικό ενδιαφέρον για τη Μοζαμβίκη με γοργούς ρυθμούς, γι’ αυτό καλό θα ήταν να την επισκεφτεί κανείς όσο παραμένει αυθεντικά εξωτική.

Οι ατελείωτες αμμουδιές, κυρίως στα νότια, και τα εκατοντάδες μικρά νησιά προσφέρουν κυριολεκτικά ατελείωτες ευκαιρίες για να απολαύσει κανείς τη θάλασσα. Στο Ponta d’Ouro και στο Ponta Malongane θα κολυμπήσετε παρέα με δελφίνια. Mε ορμητήριο το Vilanculos θα βρεθείτε στο Αρχιπέλαγος του Bazaruto, με το ομώνυμο νησί και τις υπέροχες παραλίες. Βορειότερα, κοντά στη Nampula, βρίσκεται το Ilha de Moçambique (το Νησί της Μοζαμβίκης) που συνδέεται με την ηπειρωτική πλευρά μέσω μιας γέφυρας και στο οποίο σώζονται δείγματα αποικιακής αρχιτεκτονικής, όπως το παλάτι του Sao Paolo και η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου.

Η συναρπαστικότερη ίσως θαλάσσια περιοχή είναι το αρχιπέλαγος Quirimbas, όπου φτάνει κανείς αεροπορικώς μέσω της Pemba και στη συνέχεια μπορεί να πάει στα νησιά που βρίσκονται διασκορπισμένα στα σμαραγδένια νερά του Ινδικού ωκεανού είτε με παραδοσιακές βάρκες είτε με ιδιωτικά αεροπλάνα ή ελικόπτερα που διαθέτουν τα πολυτελή θέρετρα. Το κορυφαίο στην κατηγορία του είναι το συγκρότημα από εννέα βίλες της Azura Quilalea στο ομώνυμο ιδιωτικό νησί. Η περιοχή είναι προστατευόμενη και αποτελεί καταφύγιο για πλούσια θαλάσσια ζωή, με αποτέλεσμα ο τυχερός ταξιδιώτης να μπορεί να βουτήξει σε έναν μαγικό βυθό με κοραλλιογενείς υφάλους, παρέα με χιλιάδες είδη ψαριών αλλά και θαλάσσιες χελώνες και φώκιες.

Εκτός από τις παραλίες και τη θάλασσα, η Μοζαμβίκη προσφέρει επίσης πολλές ευκαιρίες στον επισκέπτη για να απολαύσει την άγρια φύση.  Μπορείτε να συνδυάσετε το Εθνικό Πάρκο Limpopo με το Kruger Park της Νότιας Αφρικής με το οποίο συνορεύει και που είναι ιδιαίτερα οργανωμένο, με έξοχες τουριστικές υποδομές. Εναλλακτικά, σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων από το Maputo υπάρχει το ομώνυμο πάρκο ελεφάντων (Maputo special reserve), που φιλοξενεί σχεδόν διακόσιους ελέφαντες αλλά και κροκόδειλους, ζέβρες, μαϊμούδες, κ.ά. Ομως το πιο ενδιαφέρον πάρκο για σαφάρι είναι της Gorongosa, που προσείλκυε χιλιάδες επισκέπτες πριν από τον πόλεμο. Σήμερα ξαναβρίσκει σταδιακά τη θέση του ως ένα από τα σπουδαιότερα πάρκα της Αφρικής χάρη σε ένα πρωτοποριακό ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης που έσωσε και προστάτευσε την άγρια ζωή, σεβόμενο ταυτόχρονα τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Το πάρκο απέχει περίπου τρεις ώρες από το αεροδρόμιο της Beira, ενώ υπάρχει και το Chitengo που βρίσκεται πολύ πιο κοντά, στο οποίο όμως μπορεί να πετάξει κανείς μόνο με ναυλωμένο ιδιωτικό αεροπλάνο. Στο πάρκο της Gorongosa θα διανυκτερεύσετε σε μπανγκαλόου ή σε fly camp, σε σκηνές δηλαδή μέσα στο πάρκο, και θα απολαύσετε σαφάρι με αυτοκίνητο (δεν επιτρέπεται να οδηγούν τα δικά τους αυτοκίνητα οι επισκέπτες) ή με βάρκα και κανό, αφού το πάρκο αποτελεί και σημαντικό υδροβιότοπο. Αν θέλετε να δείτε πραγματικά άγρια ζώα, αξίζει και η λίμνη Nyasa, γνωστή και ως λίμνη Malawi, στα βόρεια της χώρας. Είναι όμως λιγότερο ανεπτυγμένη τουριστικά.

Ο βασικός λόγος να επισκεφτεί κανείς τη Μοζαμβίκη είναι η θάλασσα και η ζούγκλα, αλλά και η ίδια η πρωτεύουσα παρουσιάζει ενδιαφέρον παρά την καταστροφή που υπέστη κατά τον εμφύλιο. Στο Maputo σώζονται κτίρια Πορτογάλων αρχιτεκτόνων, τα περισσότερα από τα οποία σε κακή κατάσταση. Εξαιρετικής ομορφιάς είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης, έργο συνεργάτη του Γουστάβου Αϊφελ, γνωστού από τον ομώνυμο παρισινό πύργο. Μεταξύ των νεότερων κτιρίων είναι αυτά του περίφημου Pancho Guedes, εκπροσώπου του εκλεκτικισμού-μοντερνισμού, ενώ με τον δικό τους τρόπο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα σοβιετικής έμπνευσης «τερατουργήματα» της επαναστατικής αρχιτεκτονικής. Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στην ψαραγορά του Maputo. Στις παρακείμενες ταβέρνες θα ζητήσετε να σας ψήσουν επιτόπου τα αλιεύματα που μόλις αγοράσατε. Η φήμη ότι αλλάζουν το ψάρι ή τις γαρίδες με λιγότερο φρέσκα ή υποδεέστερα ελέγχεται ως ανακριβής.

Γενικά, η κουζίνα της Μοζαμβίκης παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες –με εξαίρεση τη Νότια Αφρική– χάρη στη μεγάλη ποικιλία από υψηλής ποιότητας ψάρια και θαλασσινά, αλλά και στην παρουσία επί εκατοντάδες χρόνια των Πορτογάλων, που αν μη τι άλλο ήξεραν να μαγειρεύουν. Η ταυτόχρονη επιρροή από την Ινδία έχει σφυρηλατήσει μια κουζίνα που σήμερα θα αποκαλούσαμε fusion πολύ πριν ανακαλυφθεί ο όρος, με πιάτα όπως το matapa (κάρι με κασάβα και φιστίκια πίνατς) αλλά και την περίφημη σάλτσα πίρι πίρι. Η χώρα φημίζεται επίσης για τις γαρίδες της, τις οποίες μάλιστα εκτρέφουν όπως εμείς τις τσιπούρες. Γι’ αυτές ήταν διάσημο το εστιατόριο Costa do Sol, που ανήκε στο παρελθόν στην οικογένεια Πετρακάκη. Αφού άλλαξε χέρια, πέρασε δύσκολες μέρες, αλλά σήμερα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ντόπιων.

Η Μοζαμβίκη δεν έχει αποκτήσει ακόμη τη φήμη προορισμών όπως οι Σεϋχέλλες. Γι’ αυτόν τον λόγο όσοι την επισκεφτούν γρήγορα θα τη ζήσουν παρθένα και εξωτική, χαρακτηριστικά που δεν θα διατηρηθούν όταν αρχίσει η εντατική τουριστική εκμετάλλευση.

Μετάβαση

Με προορισμό το αεροδρόμιο του Maputo, η Qatar Airways πετά απευθείας από την Ντόχα και η Turkish μέσω Κωνσταντινούπολης, περιορίζοντας τους ενδιάμεσους σταθμούς από την Αθήνα σε έναν. Ενδεικτική τιμή εισιτηρίου 960 ευρώ (για πτήση με επιστροφή τον Μάρτιο 2017).

Διαμονή

Στο Maputo

• Polana Serena Hotel (Avenida Julius Nyerere 1380, www.serenahotels.com). Από τα καλύτερα και ιστορικότερα ξενοδοχεία της Αφρικής ή, αλλιώς, η κοσμοπολίτικη πλευρά του Maputo. Από 250 ευρώ το δίκλινο.

• Radisson Blue Hotel & Residence (Avenida de Marginal 141, www.radissonblu.com). Διαμονή 5 αστέρων με θέα στον Ινδικό ωκεανό. Από 250 ευρώ το δίκλινο.

Στο Vilanculos

• Hotel Dona Ana (Av. Marginal, www.thehoteldonaana.com). Αρ ντεκό νοσταλγία και προνομιακή τοποθεσία πάνω στη θάλασσα, για να εξερευνήσετε το Αρχιπέλαγος Bazaruto. Από 225 ευρώ το δίκλινο.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Φαγητό

• Costa do Sol (Av. Da Marginal 10294, Maputo, τηλ. +258 21-451662). Εστιατόριο-θεσμός από το 1938, αν και πια υπό νέα διεύθυνση. Σπεσιαλιτέ οι γαρίδες και τα πιάτα θαλασσινών.

• Zambi (Av. 10 de Novembro, 8, Maputo, Μοζαμβίκη, τηλ. +258 82-3392624, www.zambi.net). H φήμη του είναι αντάξια της ποιότητας και του σέρβις που προσφέρει. Θαλασσινά, κρεατικά και κάποιες vegetarian επιλογές.

Πότε θα πάτε

Το κλίμα είναι τροπικό, με την περίοδο βροχών να διαρκεί από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο και την ξηρή περίοδο, που είναι και η καλύτερη για σαφάρι, από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.

Tip

Θα χρειαστείτε visa, που θεωρητικά εκδίδεται στα σύνορα, για παραμονή στη χώρα έως 30 μέρες. Ωστόσο, προτιμήστε να την εξασφαλίσετε εκ των προτέρων μέσω μιας από τις πρεσβείες της χώρας στην Ε.Ε., αφού η Μοζαμβίκη δεν διαθέτει διπλωματική αποστολή στην Ελλάδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή