Νέες εκδόσεις

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ

Μνήμη απειθάρχητη

εκδ. Αγρα, σελ. 260

Μεταξύ αυτοβιογραφίας και ημερολογιακών καταχωρίσεων ο Νίκος Κούνδουρος μας «ταξιδεύει» στην «παλιά Ελλάδα», εκείνη της δημιουργίας, του πάθους και του αγώνα για επιβίωση, όχι για επιβεβαίωση. Γέννημα-θρέμμα του «θεριού που κείτονταν στη θάλασσα», αλλά και αυθεντικός πολίτης του κόσμου, ο δημιουργός του «Δράκου» και της «Μαγικής πόλης», αλλά και συγγραφέας της «Απολογίας του Θεόφιλου Τσάφου», «περιστοιχισμένος από τις σκιές εκείνων που αγάπησε και δεν είναι πια μαζί του», καταθέτει την προσωπική ματιά και μαρτυρία μιας ολόκληρης εποχής. Γραφή μεστή, ειλικρινής, συχνά εξομολογητική και καυστική, μαζί με επιστολές προς τη μητέρα και προς φίλους.

ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

GERALD DURRELL

Ζώα, πουλιά και συγγενείς

μτφρ.: Μαρίνα Δημητρά

εκδ. Καλειδοσκόπιο, σελ. 320

Δεύτερο μέρος της «κερκυραϊκής τριλογίας», το πνευματώδες, αυτοσαρκαστικό, γοητευτικό «Ζώα, πουλιά και συγγενείς» του Βρετανού φυσιοδίφη, βοτανολόγου και συγγραφέα Τζέραλντ Ντάρελ (1925-1995), μας οδηγεί στον ελληνικό μεσοπολεμικό παράδεισο των παιδικών του χρόνων. Χρονικό μιας ζωής μέσα στη συναρπαστική φύση, εκδηλώνει το πάθος του για τα πλάσματα του Θεού την ίδια ώρα που ειρωνεύεται την επεισοδιακή του οικογένεια. Και σε αντίθεση προς τον διάσημο αδελφό του Λόρενς Ντάρελ, υποστηρίζει πως τα δικά του γραπτά δεν είχαν σκοπό άλλο παρά να του αποφέρουν χρήματα για το Ταμείο Προστασίας της Αγριας Ζωής που ίδρυσε στη νήσο Τζέρσεϊ.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΡΤΟΥΡ ΣΝΙΤΣΛΕΡ

Ονειρική ιστορία

μτφρ.: Μιλτιάδης Αργυρόπουλος

εκδ. Ερατώ, σελ. 192

Μια ερωτική ιστορία, σχόλιο για τη ζωή, την απιστία και τον θάνατο, για τις ψυχολογικές μεταπτώσεις του νεαρού ήρωα και τις επιδράσεις της συμπεριφοράς του στους άλλους. Ο πρωταγωνιστής εμφανίζεται σε ένα χορό μεταμφιεσμένων και εκεί νιώθει ότι δεν είναι παρά ένας ξένος. Οι εικόνες των φαντασιώσεών του ενώνονται με την πραγματικότητα και ταυτίζονται με αυτήν, ενώ οι προβολές των ψυχολογικών διακυμάνσεων ταιριάζουν με μια σειρά ονειρικών καταστάσεων, τέτοιων που ο ίδιος ο Φρόιντ, σε επιστολή του, επαίνεσε για τη δύναμή τους και την ικανότητα του συγγραφέα να τις αντιληφθεί και να τις περιγράψει.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΠΙΕΡ-ΑΝΤΡΕ ΤΑΓΚΙΕΦ

Σύντομη πραγματεία περί συνωμοσιολογίας

μτφρ.: Σώτη Τριανταφύλλου

εκδ. Πατάκη, σελ. 382

Στο γνώριμο τερέν του ο Γάλλος φιλόσοφος και διευθυντής ερευνών στο CNRS Πιερ-Αντρέ Ταγκιέφ αναλύει με χιούμορ τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν μέσα από την προφορική παράδοση, το Ιντερνετ, τις ταινίες και τον λαϊκίστικο πολιτικό λόγο, ενώ από τα παραδείγματά του δεν λείπουν η ελληνική οικονομική κρίση και οι δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη. Αν και η Ιστορία, μας λέει, είναι γεμάτη από πραγματικές συνωμοσίες, είναι εξίσου διανθισμένη από φανταστικές υποθέσεις που αποδίδονται σε συγκεκριμένες ομάδες ή μειοψηφίες. Στην εποχή μας υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να διαβαστεί. 

ΣΑΚΗΣ IΩANNΙΔHΣ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

BENJAMIN CONSTANT

Αντόλφ

μτφρ.: Μαρία Σπυριδοπούλου

εκδ. Printa, σελ. 192

Πολιτικός συγγραφέας και φιλελεύθερος ακτιβιστής με ισχυρή επίδραση στα επαναστατικά κινήματα της Ευρώπης του 19ου αι., ο Γαλλοελβετός Benjamin Constant (1767-1830) είναι ο δημιουργός του κλασικού, αυτοβιογραφικού καθώς εικάζεται, «Αντόλφ». Απομονωμένος από τον κοινωνικό κύκλο του, ο Αντόλφ γρήγορα κουράζεται από τον παράνομο ερωτικό δεσμό με την κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερή του Ελενόρ. Δεν την εγκαταλείπει ωστόσο. Είναι ένας άβουλος, διστακτικός υποκριτής που δεν ομολογεί την επιθυμία του ούτε στον εαυτό του ή ένας ευαίσθητος που δεν προδίδει τη γυναίκα που τον αγάπησε αφήνοντας την ασφάλεια της οικογενειακής εστίας;

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή