Κατά λαϊκισμού η πρώτη ομιλία Βαν ντερ Μπέλεν

Κατά λαϊκισμού η πρώτη ομιλία Βαν ντερ Μπέλεν

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προεδρικά του καθήκοντα ανέλαβε χθες ο νεοεκλεγείς Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, αποκηρύσσοντας στην εναρκτήρια ομιλία του τις λαϊκίστικες αντιλήψεις που διαχέονται σήμερα στην Ευρώπη και τις οποίες εκπροσωπεί ο ακροδεξιός υποψήφιος τον οποίο νίκησε.

Η επικράτηση του Βαν ντερ Μπέλεν απέτρεψε τον υποψήφιο του αντιμεταναστευτικού Κόμματος Ελευθερίας (FPO), Νόρμπερτ Χόφερ, να γίνει ο πρώτος εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος στην Ευρώπη από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα όμως με πολλές δημοσκοπήσεις, το κόμμα του είναι εξαιρετικά πιθανό να επικρατήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Στην εναρκτήρια ομιλία στο Κοινοβούλιο, αφού πρώτα ορκίστηκε για την ανάληψη της κυρίως εθιμοτυπικής θέσης του, ο Βαν ντερ Μπέλεν δήλωσε ότι θα εργαστεί για όλους τους Αυστριακούς πολίτες. «Βλέπω τον μεγαλύτερο κίνδυνο στο να αφήσουμε τους εαυτούς μας να δελεαστούν από εύκολες απαντήσεις και ακολούθως να ωθηθούν στον εθνικισμό… Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της Αυστρίας, η οποία είναι μια μικρή χώρα», δήλωσε. Κύριος στόχος του νέου προέδρου είναι να ασκήσει την όποια πολιτική επιρροή διαθέτει για να εξισορροπήσει τις εντάσεις που υπάρχουν μέσα στην κεντρώα κυβερνητική συμμαχία, βοηθώντας τη να κρατηθεί όρθια και να αποτρέψει μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση που πολύ πιθανόν να φέρει το FPO στην εξουσία.

Στο μεταξύ, έπειτα από επιδρομές στη Βιέννη και στο Γκρατς, η αυστριακή αστυνομία συνέλαβε χθες 14 ανθρώπους που είναι ύποπτοι ότι ανήκουν στις τάξεις του ISIS. Μεταξύ των συλληφθέντων, τρεις εκ των οποίων είναι γυναίκες, συγκαταλέγονται τρεις Αυστριακοί με ξένες ρίζες, δύο Βόσνιοι, δύο Σλαβομακεδόνες και ένας Σύρος, ενώ οι εθνικότητες των υπολοίπων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Τουλάχιστον 800 αστυνομικοί συμμετείχαν στην επιχείρηση, η οποία είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή