80 χρόνια πριν… 27-Ι-1937

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ: Παρίσιοι, 26.- Εις τας δύο νέας συνεδριάσεις του ανωτάτου στρατοδικείου της Μόσχας εξητάσθησαν οι κατηγορούμενοι Σερεμπριάκωφ και Μουράλωφ, ανώτατοι αξιωματούχοι των Σοβιέτ εις Σιβηρίαν, οι οποίοι προέβησαν εις καταπληκτικάς ομολογίας περί της τρομοκρατικής οργανώσεως της δημιουργηθείσης κατ’ εντολήν του Τρότσκυ. Αμφότεροι οι κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι, συμφώνως με τας εντολάς του Τρότσκυ, αι οποίαι διεβιβάζοντο διά του εν Βερολίνω Ρώσου δημοσιογράφου Σέντωφ, συναντωμένου μετά του κατηγορουμένου Πιατάκωφ, υπεγράφη από όλους τους αναμιχθέντας εις την συνωμοσίαν και έγγραφον συμφωνητικόν, εν τω οποίω ετονίζετο η ανάγκη της δολοφονίας των ηγετών του μπολσεβικισμού [κυρίως Στάλιν και Μόλοτωφ] και της υπονομεύσεως των στρατιωτικών και βιομηχανικών δυνάμεων της Ρωσίας, εις τρόπον ώστε αύτη να ηττηθή εις ενδεχόμενον πόλεμον. Ο Σερεμπριάκωφ κατέθεσε διά την τριπλήν οργάνωσιν της ανατρεπτικής κινήσεως, η οποία απετελείτο εκ του Τροτσκικού μυστικού κέντρου, εκ της παραλλήλου Τροτσκικής οργανώσεως, της οποίας προΐστατο ο Ράντεκ, και εκ του δεξιού κέντρου το οποίον διηύθυνον ο Μπουχάριν με την συμμετοχήν των Ρύκωφ και Ρακόβσκυ. […] Ο Μουράλωφ […] κατέθεσεν όλας τας λεπτομερείας των αποπειρών […] και ιδιαιτέρως κατά του πρωθυπουργού Μόλοτωφ […]. Εξαιρετικήν εντύπωσιν προκαλεί το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι προσεπάθουν κατά την εξέτασίν των να ομολογήσουν όσον το δυνατόν τρομοκρατικώτερα εγκλήματα. Κατά την [αγγλική] εφημερίδα «Νταίηλυ – Εξπρές» οι κατηγορούμενοι υποβάλλονται προ της εξετάσεώς των εις ειδικήν υπνωτιστικήν επιρροήν και επί πλέον λαμβάνουν και ναρκωτικά φάρμακα. [Στις φωτογραφίες από αριστερά: Γκεόργκυ Λεοντίνοβιτς Πιατάκωφ, Λεονίντ Πέτροβιτς Σερεμπριάκωφ και Νικολάι Ιβάνοβιτς Μουράλωφ.]

ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ: Παρίσιοι, 26.- Η επιτροπή αμύνης της Μαδρίτης ανακοινοί ότι οι εθνικισταί κατόπιν εντόνου προπαρασκευής ενήργησαν διά πυροβολικού την νύκτα επίθεσιν εις τον τομέα Ελ Πάρντο, βορειοδυτικώς της Μαδρίτης. Οι ερυθροί ισχυρίζονται ότι απέκρουσαν την επίθεσιν ταύτην, τα εκ Σεβίλλης όμως ανακοινωθέντα βεβαιούν ότι τα εθνικά στρατεύματα επέτυχαν του αντικειμενικού των σκοπού.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΛΙΚΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ: Σήμερον την πρωίαν αναμένεται να καταπλεύση εις τον λιμένα του Πειραιώς το αμερικανικόν αντιτορπιλλικόν «Ρέιντ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή