Πείραμα με τεχνητούς πνεύμονες

Πείραμα με τεχνητούς πνεύμονες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μητέρα από το Οντάριο, πάσχουσα από κυστική ίνωση, ταλαιπωρείτο επί χρόνια από αναπνευστική λοίμωξη. Οταν εμφάνισε σηψαιμία, οι γιατροί αποφάσισαν να δοκιμάσουν μια πειραματική μέθοδο και τώρα η γυναίκα διαθέτει δύο καινούργιους πνεύμονες και η πρόγνωση για την εξέλιξη της υγείας της είναι πολύ θετική.

Η γυναίκα ήταν τόσο βαριά άρρωστη, που δεν μπορούσε να μιλήσει. Στην πραγματικότητα, για πολύ μεγάλα διαστήματα ήταν αναίσθητη, όπως επισημαίνει η Μελίσα Μπενουά, επιμένοντας πως ο σύζυγός της έλαβε την απόφαση να την υποβάλει στην πειραματική χειρουργική επέμβαση με βάση τις επιθυμίες που είχε στο παρελθόν εκφράσει. Η νεαρή γυναίκα, μόλις 32 ετών, επί χρόνια ταλαιπωρείτο από τις αναπνευστικές λοιμώξεις, χαρακτηριστικές της κυστικής ίνωσης, που καταστρέφουν ολοκληρωτικά τα πνευμόνια. Η κυστική ίνωση είναι μια κληρονομική ασθένεια που επηρεάζει τα κύτταρα που παράγουν βλέννα, ιδρώτα και γαστρικά υγρά και προκαλεί ανυπέρβλητες φθορές στους πνεύμονες, στο γαστρεντερικό σύστημα, καθώς και σε πολλά άλλα όργανα.

Ενώ η Μπενουά ήταν αναίσθητη, μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου του Τορόντο, όπου διασωληνώθηκε. Τα βακτήρια που είχαν χτυπήσει τους πνεύμονές της ήταν εξαιρετικά ανθεκτικά και η κατάστασή της δεν ελεγχόταν, επισημαίνει ο Ατούλ Χουμάρ, επικεφαλής του προγράμματος μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου. Γρήγορα κατέστη σαφές ότι η γυναίκα είχε επείγουσα ανάγκη από μεταμόσχευση των πνευμόνων, αλλά ο συμβατικός αναπνευστήρας δεν μπορούσε να τη βοηθήσει να αναπνεύσει μέχρι να βρεθούν μοσχεύματα. Γι’ αυτόν τον λόγο, για να τη βοηθήσουν να αναπνεύσει αλλά και για να κερδίσουν χρόνο, οι ειδικοί τη διασωλήνωσαν με την εξωσωματική υποστήριξη των πνευμόνων, μια προσωρινή συσκευή υποστήριξης για τους ανθρώπους που περιμένουν μεταμόσχευση. Οπως εξηγεί η Αμάντα Σπρίελ, η οποία συμμετείχε στην ιατρική πράξη, η συσκευή αυτή λειτουργεί ακριβώς όπως οι πνεύμονες. Αφαιρεί αίμα από το σώμα, το οξυγονώνει, αφαιρεί το διοξείδιο του άνθρακα και στη συνέχεια επιστρέφει το καθαρισμένο αίμα στον οργανισμό. Για τους ανθρώπους που περιμένουν μεταμόσχευση πνεύμονα, η συγκεκριμένη μηχανή είναι αρκετή να τους κρατήσει στη ζωή, αλλά στην περίπτωση της Μπενουά η κατάσταση επιδεινωνόταν. Η γυναίκα παρουσίασε σηψαιμία, το οποίο σήμαινε ότι δεν ήταν δυνατό να γίνει μεταμόσχευση. Αν οι γιατροί δεν επενέβαιναν, η γυναίκα θα πέθαινε. Γι’ αυτόν τον λόγο, αποφάσισαν να παρέμβουν επιθετικά και αφαίρεσαν και τους δύο πνεύμονες, κάτι που είχε επιστημονικό νόημα, γιατί ένας τρόπος θεραπείας μιας λοίμωξης είναι η αφαίρεση της αιτίας της μόλυνσης.

Μια χειρουργική ομάδα 13 ατόμων ανέλαβε την επέμβαση με επικεφαλής τον δρα Σαφ Κεσαβί, επικεφαλής του χειρουργικού τμήματος του Πανεπιστημιακού Δικτύου Υγείας. Οι πνεύμονες της γυναίκας, λόγω του πύου και της βλέννας, ήταν σκληροί σαν μπάλες του ποδοσφαίρου. Μετά την αφαίρεσή τους, η γυναίκα συνδέθηκε με σειρά συσκευών υποστήριξης της αναπνοής. Οι γιατροί παραδέχονται ότι ήταν ένα παρακινδυνευμένο εγχείρημα, αλλά χαίρονται που κατάφεραν αφενός να τη σταθεροποιήσουν με την τεχνητή υποστήριξη της αναπνοής και στη συνέχεια να κάνουν επιτυχώς τη μεταμόσχευση των πνευμόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή