Επενδύουν στην Αθήνα από νησιά Κέιμαν, Βερμούδες και Κύπρο

Επενδύουν στην Αθήνα από νησιά Κέιμαν, Βερμούδες και Κύπρο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέραν των 20 «μεγάλων» της αγοράς, δηλαδή τους επενδυτές που διακρατούν ποσοστά ελληνικών εισηγμένων που αντιστοιχούν σε άνω του 5% του μετοχικού τους κεφαλαίου, το ελληνικό χρηματιστηριακό «οικοσύστημα» κατοικείται ακόμα από σειρά ξένων, κυρίως, ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και μεγάλων asset managers που διαχειρίζονται διεθνή αμοιβαία με ελληνικές θέσεις λόγω των δεικτών που παρακολουθούν.

Οι μικρότερες αυτές θέσεις, κυρίως σε τράπεζες αλλά και ομίλους, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, ο Τιτάν, τα Jumbo, τα Folli Follie, o Σαράντης και η Aegean, αποκαλύπτονται από τα τερματικά του Bloomberg, τουλάχιστον όταν αυτές δημοσιοποιούνται από τους εντολείς.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, θέσεις αξιομνημόνευτες στην Ελλάδα διατηρούν ακόμα τα Government Pension Fund Japan, Schroder, Dimensional, Prudential, Alico, Allianz, Eaton Vance, California Public Employees – Calpers, Texas Teacher Retirement System, Grantham Mayo Van Otterloo & Co, Russell, Pimco, Union Investment, AXA, Oppenheimer, Baring Asset Management, Genesis, Robeco, TIAA Cref Investment Management, State Street, UBS Gestion, Charles Schwab, Capfi Delen, PICTET και SEI Investments.

Τα νησιά Κέιμαν

Το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κεφαλαιοποίησης ελέγχουν αμερικανικής προέλευσης επενδυτές. Συγκεκριμένα το 12,43%, σύμφωνα με την ΕΧΑΕ, ανήκει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με έδρα τις ΗΠΑ. Το 9,59% ανήκει στην Κύπρο και ακολουθούν με ποσοστό 8,44% οι εκ του Λουξεμβούργου ορμώμενοι επενδυτές. Επονται οι Βρετανοί με 5,73% και οι Γερμανοί με 4,77%. Ολλανδοί ελέγχουν άλλο 2,48% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. και εκ των νήσων Κέιμαν προέρχονται οι δικαιούχοι άλλου 2,52%.

Τη δεκάδα κλείνουν οι Ελβετοί με 1,3%, οι Ιρλανδοί με 1,15% και Νορβηγοί με 1,04%. Από τις ισχνές πραγματικές εισροές από το εξωτερικό το τελευταίο δωδεκάμηνο οι περισσότερες προέρχονται από τα νησιά Κέιμαν και ανήλθαν σε 75,1 εκατομμύρια. Οι δύο επόμενες μεγαλύτερες σε μέγεθος εισροές προήλθαν από τις Βερμούδες (73,2 εκατ.) και την Κύπρο (66,5 εκατ.).

Η συνολική αξία συναλλαγών το περασμένο 12μηνο διαμορφώθηκε στα 15,06 δισ. έναντι 19,11 δισ. το 2015 (οπότε και υλοποιήθηκαν και οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών), παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 21,3%. Μειωμένη, κατά 29,5%, εμφανίζεται και η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών που διαμορφώθηκε στα 60,46 εκατ. έναντι 85,71 εκατ. το 2015. Αυτά ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με οριακή μεταβολή της τάξης του +1,9% το 2016, στις 643 μονάδες. Παραμένει σήμερα κοντά στα επίπεδα των 650 μονάδων ενώ πριν από τρία χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2014, βρισκόταν στις 1.300 μονάδες.

Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, πάντως, στα τέλη του 2016 ανέρχεται σε 64,3%. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ (1.753,58 εκατ. ευρώ ή 4,5%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς (39,29 δισ. στις 30/12/2016) η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται σε 61,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή