Σε κλίμα κατάνυξης η Ημέρα Μνήμης στην Αθήνα

Σε κλίμα κατάνυξης η Ημέρα Μνήμης στην Αθήνα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενα από τα σημαντικότερα πράγματα που μαθαίνουμε στο σχολείο μας είναι να μπαίνουμε στη θέση ενός άλλου παιδιού που έχει προβλήματα», ανέφερε χθες, Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ενώπιον των μαθητών του 72ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών «Ανδρέας Κάλβος», στο Θησείο. «Ας κάνουμε μια προσπάθεια να μπούμε στη θέση του Αβραάμ, της Εσθήρ και της Ροζίνας, ώστε να δούμε πώς ήταν την ημέρα που ήρθαν κάποιοι και τους ανακοίνωσαν ότι την επομένη δεν θα πάνε σχολείο. Τους πήραν μακριά επειδή ήταν, σύμφωνα με τις απόψεις τους, διαφορετικοί, βρώμικοι, παράσιτα στην κοινωνία», περιέγραψε ο υπουργός, κατά τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής ταμπέλας που από χθες κοσμεί τον χώρο όπου λειτουργούσε από τα πρώτα χρόνια του ’30 δημοτικό σχολείο (το 16ο και μετά 18ο Δημοτικό), στο οποίο φοιτούσαν Ελληνες μαθητές εβραϊκής καταγωγής. Με διαταγή των ναζί, οι μαθητές μεταφέρθηκαν με τους γονείς τους στα στρατόπεδα-κολαστήρια της Ευρώπης. Η εκδήλωση μνήμης ολοκληρώθηκε με την απόδοση αποσπασμάτων από το έργο του Μ. Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν» και την επίσκεψη του νυν αλλά και του πρώην υπουργού Παιδείας, στον οποίο αποδίδεται η πρωτοβουλία, σε έκθεση των μαθητών αφιερωμένη στους αδικοχαμένους Εβραίους μαθητές και στην ιστορία της ισραηλίτικης κοινότητας της Αθήνας.

Ο φόρος τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος κορυφώθηκε λίγο αργότερα, και υπό δρακόντεια αστυνομικά μέτρα, στην πάλαι ποτέ καρδιά της εβραϊκής συνοικίας των Αθηνών, το Θησείο, όπου εψάλη η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ολοκαυτώματος για τους Ελληνες Εβραίους, θύματα του Γ΄ Ράιχ, παρουσία δεκάδων μελών της κοινότητας και όχι μόνον. Σε κατανυκτικό κλίμα κατέθεσαν στεφάνια, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, των ισραηλιτικών κοινοτήτων της Ελλάδας και πολλοί πρέσβεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή