Ο Τραμπ απαγορεύει την είσοδο σε μουσουλμάνους – Χάος στα αεροδρόμια

Ο Τραμπ απαγορεύει την είσοδο σε μουσουλμάνους – Χάος στα αεροδρόμια

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόλυτο χάος έχει προκαλέσει η εφαρμογή του διατάγματος με το οποίο αναστέλλεται προσωρινά η μετανάστευση από επτά μουσουλμανικές χώρες, καθώς ήδη αρκετοί κρατούνται σε αεροδρόμια της χώρας ενώ σε άλλους δεν έχει επιτραπεί η επιβίβαση με προορισμό τις ΗΠΑ.

Το Σάββατο δεν επετράπη η επιβίβαση πέντε επιβατών από το Ιράκ και ενός από την Υεμένη σε πτήση της EgyptAir που αναχωρούσε από το Κάιρο με προορισμό τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με πηγές στο αεροδρόμιο του Καΐρου που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι αρχές σταμάτησαν τους επιβάτες, που είχαν φθάσει τράνζιτ στο αεροδρόμιο του Καΐρου, και τους ανακατεύθυναν σε πτήσεις με προορισμό τις χώρες καταγωγής τους παρότι κατείχαν άδειες εισόδου που ήταν σε ισχύ, ανέφεραν οι πηγές.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα των New York Times, κατά των οποίων ο Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση, ήθελε Ιρακινούς πολίτες να κρατούνται στο αεροδρόμιο Κένεντι, σε εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος. 

Ο ένας από τους ιρακινούς πρόσφυγες που κρατείτο στο αεροδρόμιο JFK κατ΄εφαρμογήν του διατάγματος Τραμπ, ο Χαμίντ Χαλίντ Νταρουίς έγινε δεκτός στο αμερικανικό έδαφος χωρίς εξήγηση, ανακοίνωσε ο συνήγορός του Μαρκ Ντος. 

«Είμαστε ευγνώμονες για την απελευθέρωση του κ. Νταρουίς», δήλωσε ο δικηγόρος του προσθέτοντας ότι έντεκα ακόμη άνθρωποι κρατούνται στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, λίγο αργότερα.

Oργανισμοί μετανάστευσής καθώς και η Αμερικανική Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχαν καταθέσει μήνυση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν εκ μέρους των δύο Ιρακινών.

Σύμφωνα με τη μήνυση, οι δύο Ιρακινοί είναι κάτοχοι βίζας που τους επιτρέπει τη νόμιμη είσοδο στις ΗΠΑ, από τη στιγμή που η βίζα από μόνη της επιβεβαιώνει ότι ο κάτοχός της δεν συνιστά κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ένας από τους δύο είχε εργασθεί για αμερικανικές εταιρείες και για το αμερικανικό προξενείο στο Ερμπίλ ως διερμηνέας.

Ο άλλος επρόκειτο να συναντηθεί με τις σύζυγο και τα παιδιά του που είχαν φθάσει νομίμως στις Ηνωμένες Πολιτείες με το καθεστώς του πρόσφυγα, αφού η οικογένεια «είχε συνδεθεί με τον αμερικανικό στρατό» στο Ιράκ.

Δικηγόροι που ασχολούνται με υποθέσεις μετανάστευσής, κατέθεσαν αγωγή προκειμένου να ανασταλεί το διάταγμα, καθώς όπως υποστηρίζουν αρκετοί άνθρωποι αυτή τη στιγμή βρίσκονται «παρανόμως υπό περιορισμό».

Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, τουλάχιστον μία οικογένεια προσφύγων κρατείται στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, αλλά δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση στα υπόλοιπα αεροδρόμια της αμερικανικής επικράτειας.

Αγνωστο είναι επίσης πόσοι επιβάτες εμποδίσθηκαν να επιβιβασθούν σε αεροπλάνα διάφορων αεροπορικών εταιρειών που είχαν ως προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες και πόσοι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ, κάτοχοι πράσινης κάρτας, που έλειπαν στο εξωτερικό βρίσκονται τώρα σε αδυναμία να επιστρέψουν.

Το διάταγμα του Τραμπ έχει προκαλέσει απόλυτο χάος και έχει χωρίσει οικογένειες, δήλωσε ο Αμπεντ Αγιούμπ, νομικός και πολιτικός διευθυντής της Αμερικανο-Αραβικής Επιτροπής κατά των Διακρίσεων.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το αεροδρόμιο Κένεντι για να διαμαρτυρηθούν για το διάταγμα και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους σε όσους βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες Παρασκευή διάταγμα με το οποίο αναστέλλεται προσωρινά η μετανάστευση από επτά μουσουλμανικές χώρες δίνοντας προτεραιότητα σε χριστιανούς. Aυτές οι χώρες είναι το Ιράκ, η Συρία, το Ιράν, το Σουδάν, η Λιβύη, η Σομαλία και η Υεμένη.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Τζίλιαν Κρίστενσεν, που ασκεί καθήκοντα εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, έκανε γνωστό πως οι κάτοχοι της λεγόμενης πράσινης κάρτας, που τους καθιστά νόμιμους μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ, περιλαμβάνονται στο εκτελεστικό διάταγμα, που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο προσώπων από επτά χώρες. Οπως, έσπευσε λίγο αργότερα να ξεκαθαρίσει, η είσοδος για όσους είναι κάτοχοι πράσινης κάρτας θα εξετάζεται κατά περίπτωση από τις αρχές.

Ο  Τραμπ υποστήριξε πως , «θα προτιμά Χριστιανούς πρόσφυγες από Συρία αντί μουσουλμάνων», ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα διεξάγονται αυστηρότεροι έλεγχοι προκειμένου να προληφθεί η είσοδος ξένων «ριζοσπαστών ισλαμιστών τρομοκρατών στη χώρα».

«Θέτω σε εφαρμογή νέα μέτρα ελέγχου για να μείνουν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής οι ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες. Δεν τους θέλουμε εδώ», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας επίσημης τελετής στο Πεντάγωνο για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

«Θέλουμε να υποδεχόμαστε στη χώρα μας μόνον όσους θα την υποστηρίξουν και αγαπούν βαθιά τον λαό μας», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος.

Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο διακήρυξε πως θα αρχίσει η «ανασυγκρότηση» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με την «κατάρτιση ενός σχεδίου για (να αποκτήσουν) νέα αεροσκάφη, νέα πλοία, νέους πόρους και νέα εργαλεία οι άνδρες και οι γυναίκες μας στο στράτευμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή