Αναστάτωση στην Ευρώπη, οργή στο Μεξικό

Αναστάτωση στην Ευρώπη, οργή στο Μεξικό

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηδη, από την τελετή της ορκωμοσίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε ότι βλέπει τον εαυτό του ως ανατροπέα της κληρονομιάς Ομπάμα και της παγκόσμιας τάξης που εδραιώθηκε, με πρωταγωνιστικό τον ρόλο της χώρας του μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στην πρώτη εβδομάδα της προεδρίας του έδωσε πολλά δείγματα γραφής που υποδηλώνουν ότι όντως εννοεί αυτά που διακηρύσσει.

Στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε, όπως ήταν φυσικό, στα θέματα εσωτερικής πολιτικής. Οι αποφάσεις του Τραμπ για την αποδόμηση της μεταρρύθμισης Ομπάμα στον τομέα της Υγείας και για πάγωμα των προσλήψεων στον κρατικό τομέα, με εξαίρεση τις ένοπλες δυνάμεις, δικαίωσαν όσους προεκλογικά εκτιμούσαν ότι τα πρώτα θύματα της προεδρίας του θα είναι τα λαϊκά στρώματα που εξαπατήθηκαν από τον λαϊκισμό του. Αντίθετα, η Wall Street έκανε με το δίκιο της πάρτι και ο Dow Jones ξεπέρασε για πρώτη φορά το επίπεδο των 20.000 ύστερα από τις συναντήσεις του νέου προέδρου με τους μεγιστάνες της βιομηχανίας και τις δεσμεύσεις του για δραστική μείωση φόρων, όπως και για περαιτέρω απορρύθμιση της επενδυτικής και εργασιακής νομοθεσίας.

Το υπερσυντηρητικό στίγμα του νέου προέδρου στα κοινωνικά θέματα δόθηκε με τα διατάγματα που υπέγραψε για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, για την προσωρινή απαγόρευση βίζας σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν, αλλά και με τον τερματισμό υποστήριξης διεθνών, μη κυβερνητικών οργανώσεων που υποβοηθούν τις αμβλώσεις. Η εξωφρενική απαίτηση του Τραμπ να πληρώσει το Μεξικό για το τείχος που εννοεί να κατασκευάσει, οδήγησε στη ματαίωση της επίσκεψης του προέδρου Πένια Νιέτο στις ΗΠΑ και σε ένα κύμα αντιαμερικανισμού που δεν είχε προηγούμενο, εδώ και έναν αιώνα.

«Εκλογική νοθεία»

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι επί ένα ολόκληρο δεκαήμερο ο Ντόναλντ Τραμπ, παρότι είχε να αντιμετωπίσει, ως νέος πρόεδρος, ωκεανό πιεστικών προβλημάτων, δεν σταμάτησε να διαπληκτίζεται με τα μέσα ενημέρωσης για το πραγματικό πλήθος που παραβρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του, το αντίστοιχο πλήθος στις διαδηλώσεις των αντιπάλων του και την υποτιθέμενη «εκλογική νοθεία» σε βάρος του. Εμμονή που υποδηλώνει ότι ο ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου θα δυσκολευθεί, στη διάρκεια της θητείας του, να διακρίνει το σημαντικό από το ασήμαντο και να υποτάξει το υπερτροφικό Εγώ του στις απαιτήσεις του αξιώματός του.

Στην εξωτερική πολιτική, ο Τραμπ απαγκιστρώνεται από την παράδοση όλων των μεταπολεμικών προέδρων που πρόβαλλαν το αμερικανικό εθνικό συμφέρον μέσω πολυεθνικών συνασπισμών, για να υιοθετήσει μια γραμμή μονομερούς ηγεμονισμού και προστατευτισμού.

Μετά το ριζοσπαστικό Ισλάμ και την Κίνα, η Ε.Ε. τείνει να αναδειχθεί στον προνομιακό στόχο των επιθέσεών του. Στην πολύκροτη συνέντευξη που παραχώρησε στους Times και την Bild χαρακτήρισε την Ε.Ε. γερμανικό όχημα, χαιρέτισε το Brexit και «προέβλεψε», δηλαδή ευχήθηκε, να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμα της Βρετανίας.

Ο διπλωμάτης και ακαδημαϊκός Τεντ Μάλοχ, ο οποίος λέγεται ότι προορίζεται από τον Τραμπ για πρέσβης των ΗΠΑ στην Ε.Ε, προχώρησε πιο μακριά, προβλέποντας ότι το ευρώ θα έχει καταρρεύσει μέσα σε ενάμιση χρόνο και η Ε.Ε όχι πολύ αργότερα. Υποδεχόμενος την Τερέζα Μέι στην Ουάσιγκτον, ο Τραμπ έθεσε τα θεμέλια για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία, πρώτο βήμα για τη συγκρότηση της «Αγγλόσφαιρας»: ενός οικονομικού και στρατιωτικού μπλοκ των αγγλόφωνων κρατών, το οποίο, στο μυαλό του Τραμπ, πρόκειται να αντιπαρατεθεί με μια «γερμανική» ηπειρωτική Ευρώπη και μια «κινεζική» Ανατολική Ασία.

Τίθεται το ερώτημα πώς θα απαντήσουν οι Ευρωπαίοι στην πρόκληση Τραμπ – Μέι. Στην προχθεσινή συνάντησή τους, Μέρκελ και Ολάντ τάχθηκαν υπέρ της στενότερης ευρωπαϊκής συνεργασίας, χωρίς να είναι σε θέση να δώσουν κάτι το χειροπιαστό – η πρώτη γιατί έχει ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο και ο δεύτερος γιατί ετοιμάζεται να αποσυρθεί. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε πρόσφατη συνέντευξη του Φρανσουά Φιγιόν στη γαλλική Le Monde και στη γερμανική FAZ. Ο προεδρικός υποψήφιος της Κεντροδεξιάς δήλωσε ότι η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στην πρόκληση Τραμπ, οικοδομώντας τη δική της αυτόνομη άμυνα και να θωρακίσει το ευρώ με ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου – θέσεις που, αν υλοποιούνταν, θα οδηγούσαν στην πλήρη χειραφέτηση της ηπειρωτικής Ευρώπης από την «Αγγλόσφαιρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή