Η μπάλα στην εξέδρα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά μπορεί να πει κανείς για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αλλά αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να της προσάψει είναι η ασυνέπεια. Μετά από δύο χρόνια έχει γίνει πια κρυστάλλινα διάφανη η εργαλειοθήκη από επικοινωνιακά και άλλα κόλπα που μεταχειρίζονται για να επιτυγχάνουν τον έναν απλό και απαρέγγλιτο στόχο: Τη διατήρησή τους στην εξουσία. Είναι πολύ εύκολο να τα εντοπίσει και να τα καταμετρήσει κανείς, αφ' ενός επειδή τα κάνουν κάπως απροκάλυπτα, αλλά και επειδή είναι δοκιμασμένα από άλλα λαϊκιστικά καθεστώτα, καθώς και από αυταρχικά καθεστώτα τριτοκοσμικών μπανανιών. Είναι πολύ γνωστά και διαδεδομένα, πλέον χρησιμοποιούνται ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόσφατα συζητήσαμε για ένα από αυτά τα κόλπα, την πρόκληση τεχνητών κρίσεων -και αναπόφευκτων ηττών- με μόνο σκοπό να σκιαγραφηθούν οι «κακοί» και να τοποθετηθεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση ως σύμμαχος του «λαού». Σήμερα βλέπουμε σε εξέλιξη ένα άλλο τέτοιο κόλπο: Η «πρόκληση φιλελέδων με μπαρούφες» ή αλλιώς «η μπάλα στη εξέδρα καθώς περνάμε ό,τι μας λένε», ή αλλιώς «στρατηγικό carpet-bombing βλακείας».

Το κόλπο είναι απλό: Όποτε ετοιμάζεται κάτι μεγάλο (νέο μνημόνιο, νέα μέτρα), οτιδήποτε «αντιλαϊκό» και εντελώς αντίθετο του φαντασιακού αφηγήματος του καθεστώτος, μια στρατιά πιστών και πρόθυμων πλημμυρίζει τα κανάλια ενημέρωσης του πληθυσμού με άσχετες και εκούσια παλαβές δηλώσεις. Ο σκοπός είναι οι δηλώσεις αυτές να αποπροσανατολίσουν και να συγκεντρώσουν όλο το δυναμικό σχολιασμού και λοιδορίας που υπάρχει διαθέσιμο -την οργή των «φιλελέδων»- ένα δυναμικό που δεν είναι δα και ανεξάντλητο. Καθώς όλοι αυτοί βγάζουν τα λυσσακά τους με τις κραυγαλέες δηλώσεις των πιστών και των πρόθυμων, εκείνοι περνάνε τέρατα.

Γι' αυτό είμαι αισιόδοξος για την έκβαση της αξιολόγησης. Μάλλον θα κλείσει.

Τις τελευταίες ημέρες, βλέπετε το κόλπο βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης λέει ότι δεν υπάρχουν πια άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια και ότι «θα τρίβετε τα μάτια σας με την ανάπτυξη που έρχεται» ή κάπως έτσι, ο Νίκος Παππάς ανακοινώνει τη δημιουργία «Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας» (ένα σωστό και απαραίτητο μέτρο, που όμως όταν ανακοινώνεται από περιορισμένων δυνατοτήτων και μηδενικής αξιοπιστίας εχθρούς της «αριστείας» προφανώς αποτελεί καταγέλαστο πυροτέχνημα), σήμερα ο Νίκος Ξυδάκης λέει ότι η συζήτηση για το ευρώ δεν είναι ταμπού. Απορεί κανείς πώς και δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα το άλλο πολυεργαλείο του καθεστώτος, ο Παύλος Πολάκης.

Βεβαίως οι φιλελέδες μενουμευρώπηδες στο Twitter, στο Facebook και στα sites γνώμης σπεύδουν ετοιμοπόλεμοι και ασχολούνται εκτενώς με όλες αυτές τις πομφόλυγες με ποταμούς λέξεων και που δεν επηρεάζουν τη γνώμη κανενός οπαδού του καθεστώτος, και μόνο προσφέρουν ανώφελη αγωνιστική ανάταση στους λίγους ομοίους τους (μας). Και ξεθυμαίνουν. Έτσι, ξεθυμασμένοι, θα υποδεχτούν μαζί με όλους τους υπολοίπους ό,τι ετοιμάζεται να δεχτεί η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση, φρονώ.

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι το ναυάγιο της αξιολόγησης αποκλείεται, ή ότι το στρίβειν δια των εκλογών είναι εντελώς απίθανο σενάριο. Το carpet-bombing βλακείας είναι μια σημαντική ένδειξη ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το «ναι σε όλα», αλλά μέχρι πρόσφατα υπήρχαν εξίσου σοβαρές ενδείξεις ότι οι εκλογές ήταν πιθανό ενδεχόμενο. Σχεδόν σίγουρα ακόμα και σήμερα ο πρωθυπουργός διατηρεί και τις δυο επιλογές ανοιχτές. Τη μία (το «ναι σε όλα») την καλύπτει με το carpet-bombing βλακείας. Την άλλη (τη φυγή στις εκλογές) την καλύπτει με εκείνο το άλλο το κόλπο, το παλιό και πατροπαράδοτο του ελληνικού σάπιου πολιτικού συστήματος, που επίσης υλοποιείται με αυξανόμενη ένταση τους τελευταίους δύο μήνες: Τις παροχές, τα ρουσφετάκια, τους διορισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή