Δραματική καθυστέρηση των επιστροφών μεταναστών

Δραματική καθυστέρηση των επιστροφών μεταναστών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς εκδίδονται οι αποφάσεις από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας ως προς το σκέλος των επαναπροωθήσεων. Το γεγονός ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την παραμονή χιλιάδων ανθρώπων επί μήνες στα νησιά όπου υπάρχουν τα hotspots και κατά συνέπεια για τις απαράδεκτες συνθήκες διαμονής. Συγκεκριμένα, το 2016 σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου αναγνωρίστηκε το καθεστώς πρόσφυγα σε 2.711 άτομα σε πρώτο βαθμό αλλά μόνο 275 σε δεύτερο βαθμό. Το 2015 δικαίωμα ασύλου έλαβαν 3.995 άτομα σε πρώτο βαθμό, ενώ σε δεύτερο βαθμό 474 άτομα. Ενδεικτικά από το 2013 οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί η Υπηρεσία Ασύλου, έχουν εκδοθεί 8.738 θετικές αποφάσεις απόδοσης ασύλου σε πρώτο βαθμό και 1.232 σε δεύτερο βαθμό.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς ειδικά μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά και των οποίων το αίτημα ασύλου απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό –αφού δεν προέρχονται από χώρες με προσφυγικό προφίλ– προσφεύγουν στις δευτεροβάθμιες επιτροπές, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο παραμονής στην Ελλάδα για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αδιαχώρητο στα νησιά. Το γεγονός έχει επισημάνει και ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ωστόσο η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, οι δευτεροβάθμιες επιτροπές να αυξηθούν σε οκτώ (από τρεις), δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά παραμένει οριακή ειδικά μετά τους τέσσερις θανάτους προσφύγων τις τελευταίες ημέρες. Ακόμα 120 άτομα έφτασαν το τελευταίο 24ωρο εκ των οποίων οι 58 στη Χίο, οι 30 στη Λέσβο, και οι 32 στη Σάμο. Συνολικά στα νησιά παραμένουν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 13.699 πρόσφυγες και μετανάστες. Χθες ξεκίνησε σταδιακά η αποσυμφόρηση του hotspot στη Μόρια με τη μεταφορά περίπου 300 ατόμων στο Καρά Τεπέ και ακόμα 80 στο πλοίο που βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Λέσβο, προκειμένου να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται να έχουν οι πέντε δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου, που πλέον κινούνται ως ομάδα προκειμένου να επιτύχουν την αποσυμφόρηση των νησιών. Συγκεκριμένα οι δήμαρχοι Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Χίου Μιχάλης Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Κω Γιώργος Κυρίτσης και Λέρου Μιχάλης Κόλιας θα συναντηθούν σήμερα διαδοχικά με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Χθες στη Σάμο βρέθηκε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος επισκέφθηκε το hotspot του νησιού, καθώς και περιοχή όπου η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ακόμα δομής για τη φιλοξενία μεταναστών.

Ωστόσο, ο δήμαρχος κ. Αγγελόπουλος ενημέρωσε τον υφυπουργό για τη στάση των δημάρχων που αντιδρούν στη δημιουργία οποιασδήποτε άλλης δομής στα νησιά που έχουν πληγεί από το προσφυγικό.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέπτονται την Ελλάδα έως και τις 8 Φεβρουαρίου για να αξιολογήσουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά. Συγκεκριμένα αναμένεται να επισκεφθούν προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λέσβο, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή