Ζεστά έργα σε κρύα θέατρα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρεμιέρα σε ένα από τα πιο δραστήρια θέατρα της Αθήνας. Η κεντρική σκηνή είναι κρύα όπως το φουαγιέ. Σχεδόν όλοι οι θεατές –με ελάχιστες εξαιρέσεις– φορούν τα πανωφόρια τους, τα κασκόλ τους, κάποια κυρία ακόμη και τα γάντια της. Η παγωμένη ατμόσφαιρα δεν σου επιτρέπει να παρακολουθήσεις με προσοχή όσα συμβαίνουν στη σκηνή, παρότι η παράσταση έχει ενδιαφέρον. Από ένα σημείο και πέρα, παρακαλάς να τελειώσει το μαρτύριο και αναθεματίζεις: πώς ξεγελάστηκα κι αυτό το βράδυ.

Δεν είναι το μοναδικό θέατρο της Αθήνας στο οποίο οι θεατές κρυώνουν επειδή οι υπεύθυνοι κάνουν οικονομία στη θέρμανση ή δεν έχουν να πληρώσουν. Συμβαίνει πολύ συχνά φέτος, στα περισσότερα θέατρα της πόλης, εμπορικά ή ρεπερτορίου όπως συνηθίσαμε να τα διαχωρίζουμε. Αν, μάλιστα, έχεις αποφασίσει να ενισχύσεις κάποιες αποκεντρωμένες σκηνές στις βιομηχανικές γειτονιές του Βοτανικού ή στις ξεχασμένες αποθήκες του Μεταξουργείου, την πάτησες. Πρέπει να φορέσεις ό,τι έχεις στην ντουλάπα για να αντέξεις την παγωνιά πάνω στα σανίδια.

Με τη δικαιολογία ότι η τέχνη δεν βγάζει κέρδη, μάθαμε να ανεχόμαστε από πολλά θέατρα ελλιπείς συνθήκες λειτουργίας, απαράδεκτους χώρους υγιεινής, ούτε καν έξοδο κινδύνου. Σε κάποιο από τα θέατρα της Ομόνοιας η έξοδος, έχει καλυφθεί με καθίσματα που μπαινοβγαίνουν. Σε ένα άλλο μικρό θέατρο, μετά τη φωτισμένη γειτονιά του Συντάγματος, προς τη λεωφόρο Αμαλίας, η εικόνα ήταν τριτοκοσμική την εβδομάδα του χιονιά. Στις τουαλέτες δεν καταλάβαινες πού έμπαινες, στην αίθουσα είχαν βάλει βοηθητικές σόμπες, το ερκοντίσιον έτριζε στην προσπάθειά του να βγάλει κρύο αντί για ζεστό αέρα, η μοκέτα δεν είχε καθαριστεί. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την ώρα της παράστασης έπρεπε να δεχτείς και το ηλεκτρονικό τσιγάρο του διπλανού σου.

Σε τέτοιες εποχές, που οι άνθρωποι υπολογίζουν και το τελευταίο ευρώ, ακόμη περισσότερο εάν πρόκειται για ένα ζευγάρι που πρέπει να πληρώσει πάνω από 25 με 30 ευρώ για να παρακολουθήσει μια παράσταση, θα έπρεπε οι υπεύθυνοι των θεάτρων να είναι πιο προσεκτικοί. Καλή η έκφραση, αρκεί να μην περιφρονείς εκείνον που έρχεται να σε στηρίξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή