Επίθεση ΟΛΜΕ για «έμφυλες ταυτότητες»

Επίθεση ΟΛΜΕ για «έμφυλες ταυτότητες»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και οι εμπρηστικές δηλώσεις μητροπολιτών κατά της ενημέρωσης των μαθητών 13-15 ετών για την ομοφοβία και τις έμφυλες ταυτότητες στο πλαίσιο των θεματικών εβδομάδων στα γυμνάσια κάνουν τον γύρο των διαδικτυακών τόπων, ο Κώστας Γαβρόγλου τις αντιμετωπίζει με ένα ψύχραιμο… σήκωμα του φρυδιού. Μάλιστα, συμπλέει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος σχολίασε το θέμα με έμμεσο τρόπο. Ωστόσο, ως πισώπλατη μαχαιριά ένιωσε ο Κώστας Γαβρόγλου την αντίδραση της ΟΛΜΕ στην πρωτοβουλία του υπουργείου, με αποτέλεσμα η ηγεσία του υπουργείου αλλά και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) να πνέουν τα μένεα κατά της ομοσπονδίας και να της χρεώνουν προσπάθεια αντιπολίτευσης. «Η θεματική εβδομάδα αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας», τονίζει εμφατικά, μιλώντας στην «Κ», ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος μπροστά σε περίπου 700 μαθητές, μετά τη Θεία Λειτουργία για τους Τρεις Ιεράρχες στη Μητρόπολη Αθηνών, δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα να διερωτηθούμε τι πατρίδα και τι οικογένεια θέλουμε, επιτέλους. Αυτή η ημέρα των γραμμάτων και των παιδιών είναι αφορμή να προβληματιστούμε πού πάμε». Αυτή η έμμεση αναφορά απέχει παρασάγγας από τους υψηλούς τόνους που επέλεξαν οι μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ και Φλωρίνης Θεόκλητος, οι οποίοι ζητούν την ακύρωση των θεματικών εβδομάδων, ως προς το σκέλος των έμφυλων τατυτοτήτων, και δεν αποκλείεται να φέρουν το θέμα στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 8 και 9 Μαρτίου.

Ωστόσο, με οξύτητα αντιδρά η πλευρά του υπουργείου στη στάση της ΟΛΜΕ, η οποία έχει ζητήσει από τον Κώστα Γαβρόγλου να άρει την υποχρεωτικότητα της θεματικής εβδομάδας λόγω έλλειψης σωστής προετοιμασίας του εγχειρήματος. Χαρακτηριστικά χθες στέλεχος του ΙΕΠ με μακρά σχέση με την ΟΛΜΕ, μιλώντας στην «Κ», εξέφρασε την έκπληξή του για τη στάση της ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι προ δύο ημερών εκπρόσωποι του συλλόγου εκπαιδευτικών Οικιακής Οικονομίας διαμαρτυρήθηκαν διότι δεν είναι μεταξύ των ειδικοτήτων που μπορούν να συντονίσουν το πρόγραμμα. «Πώς γίνεται να υπάρχουν εκπαιδευτικοί που προβάλλουν την επιστημοσύνη τους στα αντικείμενα της διατροφής και της ποιότητας ζωής, της πρόληψης του εθισμού και των εξαρτήσεων και των έμφυλων ταυτοτήτων, και η ΟΛΜΕ να υποστηρίζει ότι δεν είναι ενημερωμένοι οι εκπαιδευτικοί;» ανέφερε σκωπτικά ο ίδιος. Επίσης, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν πως επί χρόνια στην εκπαίδευση έχουν οργανωθεί προγράμματα πάνω στην αγωγή υγείας, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και ένα μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών έχει εξοικειωθεί με αυτά.

Από την πλευρά του, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε χθες στην «Κ» ότι η θεματική εβδομάδα είναι υποχρεωτική και ότι «όλοι οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αξιοποιήσουν το εξαιρετικό υλικό που είναι ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ αλλά και τη δική τους εμπειρία, ώστε σε συνεργασία και με εξωσχολικούς φορείς να προχωρήσουν σε μια πολύμορφη και εις βάθος συζήτηση ενός πλέγματος προβλημάτων που απασχολούν έντονα τους νέους. Τέτοια είναι, π.χ., τα χαμηλής διατροφικής αξίας γεύματα, οι επιπτώσεις μιας καθημερινότητας που συχνά χαρακτηρίζεται από μια διαρκώς διογκούμενη εξάρτηση από ηλεκτρονικά παιχνίδια, το Διαδίκτυο και τα κινητά. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί έμφαση ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στα θέματα ισότητας και να στοχαστούν τους λόγους για τους οποίους συνεχίζει η κυριαρχία των στερεοτύπων όπου π.χ. οι άνδρες προβάλλονται ως δυνατοί και σκληροί ενώ οι γυναίκες ως αδύναμες και ευαίσθητες. Πρόσθετο κριτήριο επιτυχίας της θεματικής εβδομάδας θα είναι η δημιουργική εμπλοκή των γονέων σε αυτές τις δραστηριότητες προκειμένου να εκφραστούν με ειλικρίνεια οι προβληματισμοί για τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι μας». Η ΟΛΜΕ θα είναι απούσα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή