Επαληθεύονται οι χειρότεροι φόβοι

Επαληθεύονται οι χειρότεροι φόβοι

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οργή για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πρόσφυγες και πολίτες από επτά χώρες, επί το πλείστον μουσουλμανικές, κυριάρχησε στην ειδησεογραφία του Σαββατοκύριακου. Το ίδιο αρνητικό και καταγγελτικό κλίμα εξακολουθεί να κυριαρχεί, παρότι διάφοροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ προσπαθούν με διορθωτικές κινήσεις να περιορίσουν το εύρος της απαγόρευσης. Αυτή η απόφαση Τραμπ επαληθεύει τους χειρότερους μύχιους φόβους πολλών Ευρωπαίων ηγετών ότι δεν πρόκειται να παίξει ακολουθώντας τους κανόνες και ότι θα βρεθούν να δέχονται ασφυκτική πίεση από τους πολίτες τους, ώστε να αποστασιοποιηθούν από τις επιλογές του. Το γραφείο της Αγκελα Μέρκελ διέρρευσε πως η ίδια εξήγησε στον Αμερικανό ομόλογό της πως οι Συνθήκες της Γενεύης προβλέπουν συγκεκριμένα δικαιώματα για τους πρόσφυγες. Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο στην Ουάσιγκτον και, αν τελικά μεταβεί, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα. Στη Γαλλία οι Σοσιαλιστές επέλεξαν ως υποψήφιο για την προεδρία τον αριστερών πεποιθήσεων Μπενουά Αμόν, ενώ οι φιλελεύθερες οικονομικές θέσεις που πρεσβεύει ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν απομακρύνει αρκετούς κεντρώους ψηφοφόρους από αυτόν. Μπορεί κανείς να προσθέσει σε αυτό και το ότι η σύζυγος του Φιγιόν έλαβε υψηλό μισθό για ελάχιστη ή μηδενική εργασία που προσέφερε στο γαλλικό Κοινοβούλιο και θα καταλάβει γιατί οι πιθανότητες να ενισχυθεί ο Εμανουέλ Μακρόν αυξάνονται. Οπως στην περίπτωση Φιγιόν, έτσι και στην περίπτωση Μακρόν υπάρχει η προσδοκία να νικήσει τη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου, αν καταλήξει να αναμετρηθεί με αυτήν.

Οσο πιο ανησυχητικά είναι τα πρώτα διατάγματα του νέου Αμερικανού προέδρου, τόσο πιο δύσκολα οι διεθνείς κεφαλαιαγορές μπορούν να υποθέσουν ότι το ακόμη αδιευκρίνιστο πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορέσει να υπερκεράσει κάθε άλλον αρνητικό αντίκτυπο. Η τελευταία ταξιδιωτική απαγόρευση σε πολίτες και πρόσφυγες οι οποίοι προέρχονται από επτά χώρες, κυρίως μουσουλμανικές, έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή και την ανησυχία μεταξύ διευθυνόντων συμβούλων μεγάλων ομίλων, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, είχαν δεχθεί άμεσα επιθέσεις από τον Λευκό Οίκο ή φραστικές επιθέσεις μέσω Twitter.

Για περισσότερο από δύο μήνες τα εντυπωσιακά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και η πρόβλεψη για κέρδη του τετάρτου τριμήνου, τα οποία θα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα, έχουν κάνει πολλούς επενδυτές να αναθαρρήσουν με την προοπτική μείωσης των φόρων από την κυβέρνηση Τραμπ και να μη δίνουν σημασία στον προστατευτισμό του και στις τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις του για διεθνή θέματα. Ωστόσο, το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου υστερούσε από τις προβλέψεις και δεν υπάρχουν στοιχεία για την οικονομική πολιτική Τραμπ, οπότε και οι αγορές ίσως να κλονιστούν, ενόσω το ενδιαφέρον στρέφεται και πάλι αυτήν την εβδομάδα στις κεντρικές τράπεζες. Η Δευτέρα στη Wall Street ξεκίνησε ήπια – δεν λειτουργούσαν οι αγορές της Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας, λόγω της κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Στο μεσοδιάστημα πολλά πράγματα συμβαίνουν στην Ευρώπη και πρέπει να αναλυθούν, όπως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που τον Ιανουάριο ανήλθε στο 1,8%, δηλαδή προσέγγισε τον στόχο της ΕΚΤ για το 2% και επανέφερε τον προβληματισμό των ομολογιακών αγορών για τη συνέχιση επί μακρόν της ποσοτικής χαλάρωσης. Πάντως, οι αγορές στην περίπτωση της Γαλλίας εκτιμούν ότι η νίκη του Μπενουά Αμόν ωφελεί τον ανεξάρτητο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και έστω οριακά περιορίζει τις πιθανότητες της Λεπέν. Λίγο πριν από την ανάδειξη Αμόν, η απόδοση του δεκαετούς γαλλικού ομολόγου είχε φθάσει στα υψηλότερα 16 μηνών. Τέλος, στη συνεδρίαση της Fed σήμερα δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια σημαντική απόφαση, αλλά στους κύκλους της διεξάγεται συζήτηση για αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή