Πρόκληση και προειδοποίηση

Πρόκληση και προειδοποίηση

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν απολύτως αναμενόμενο ότι η οργισμένη Αγκυρα θα αντιδρούσε έπειτα από την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού κατά του καθεστώτος Ερντογάν. Ηταν επίσης βέβαιο ότι οι προκλήσεις θα εκδηλώνονταν κυρίως στο Αιγαίο και έχει μικρή σημασία το γεγονός ότι η πρώτη είχε τη μορφή θαλάσσιας επιχείρησης σε αμφισβητούμενες περιοχές και όχι αεροπορικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Αντίθετα, έχει σημασία ότι η πρόκληση έγινε την ημέρα της επετείου του επεισοδίου των Ιμίων και με τη συμμετοχή εν σώματι όλης της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν ήταν απλώς πρόκληση, αλλά και σοβαρή προειδοποίηση προς την ελληνική πλευρά να μην κάνει κάποια άστοχη κίνηση στη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι η Τουρκία παρακολουθεί και ενοχλείται έντονα από δηλώσεις, που θεωρεί προκλητικές, υψηλόβαθμων Ελλήνων αξιωματούχων. Ιδιαίτερα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Αμύνης.

Εκείνο όμως που θορύβησε την Αγκυρα και επέλεξε να προκαλέσει και ταυτόχρονα να προειδοποιήσει στα Ιμια ήταν το ατυχές έγγραφο που έστειλε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός, με το οποίο ανακοίνωνε ότι επεξεργάζεται σχέδιο δημιουργίας οικονομικής δραστηριότητας και συνθηκών κατοίκησης 28 ερημονήσων του Αιγαίου ως απάντηση στις τουρκικές αμφισβητήσεις κυριαρχίας σε κάποιες από αυτές ή όλες. Ατυχές γιατί πρώτον, αυτά τα πράγματα γίνονται δίχως να ανακοινώνονται, δεύτερον, γιατί ήταν απολύτως βέβαιο ότι η Τουρκία θα αντιδρούσε και η Ελλάδα δεν είναι σε θέση στη σημερινή συγκυρία «να κτυπήσει τη γροθιά στο μαχαίρι». Η υπαναχώρηση από τέτοιες προθέσεις, που δείχνουν ακρισία, ήταν εκ των προτέρων αναπόφευκτη.

Επομένως, είναι λανθασμένη η εκτίμηση ότι η θεαματική «εκδρομή» των ανώτατων Τούρκων αξιωματικών στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων έγινε για εσωτερικούς λόγους, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ταγίπ Ερντογάν να περιβληθεί με αυξημένες εξουσίες. Οτι, δηλαδή, πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για να ενισχυθεί το εθνικιστικό προφίλ που προβάλλει ο πρόεδρος της Τουρκίας. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για προειδοποίηση της δικής μας χώρας και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν και να μην προσπαθούμε να διασκεδάσουμε τις εντυπώσεις για εσωτερική κατανάλωση.

Η οργή, πάντως, της Τουρκίας για την απόρριψη του αιτήματος να εκδοθούν οι οκτώ αξιωματικοί που ζήτησαν άσυλο μετά το πραξικόπημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Χθεσινό υπόμνημα των Τούρκων διπλωματών αποκαλύπτει ότι ανάλογα αιτήματα για έκδοση Τούρκων αξιωματικών που το καθεστώς κατηγορεί ότι πήραν μέρος στην απόπειρα του πραξικοπήματος έχει απευθύνει η Αγκυρα και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, δίχως να βρει ανταπόκριση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τουλάχιστον στο συγκεκριμένο θέμα είμαστε καλυμμένοι όσο παραμένουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η τελευταία υπάρχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή