Βουλή: Ολοι εναντίον όλων για δάνεια ΜΜΕ, κομμάτων και αξιολόγηση

Βουλή: Ολοι εναντίον όλων για δάνεια ΜΜΕ, κομμάτων και αξιολόγηση

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σήμερα στη Βουλή, και ενώ παραμένει η εκρηκτική αβεβαιότητα περί την τύχη της β’ αξιολόγησης του τρίτου μνημονιακού προγράμματος, η μάχη «όλοι εναντίον όλων» με πρωταγωνιστές τα κόμματα, μετά από πρωτοβουλία της πλειοψηφίας και με επίκεντρο το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την νομιμότητα της δανειοδότησης πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ. Από τις πρώτες τοποθετήσεις των εισηγητών διαφάνηκε διάθεση για μια κεντρική σύγκρουση: από τη μια η δικομματική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και από την άλλη τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναμένεται να κορυφωθεί η αντιπαράθεση με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη συνέχεια της διαδικασίας που αναμένεται μαραθώνια και η οποία, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, θα ολοκληρωθεί περίπου τα μεσάνυχτα. Τα βλέμματα, όπως είναι φυσικό, είναι στραμμένα στις τοποθετήσεις των κ. Αλ.Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη.

Πρώτος ομιλητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Α. Μπαλωμενάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «αποκαλύπτονται οι λεπτομέρειες της υπόγειας διακλάδωσης που συνέδεσε ηγεσίες των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ιδιοκτήτες συγκροτημάτων ενημέρωσης και διοικήσεις τραπεζών», και επαναλαμβάνοντας το κεντρικό επιχείρημα του κόμματός του, ανέφερε ότι τώρα μόλις αρχίζει ο κύκλος των δικαστικών ερευνών που –όπως άφησε να εννοηθεί- μπορεί να οδηγήσει και σε πολιτικά πρόσωπα. Πάντως, ανέφερε και πως από τις εργασίες της Επιτροπής ευθύνες για πρόσωπα με πολιτική ιδιότητα δεν προέκυψαν.

«Υπάρχουν ευθύνες ποινικού δικαστηρίου, άσχετα αν δεν προέκυψαν ευθέως ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα», είπε με τη σειρά του ο εκ των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ Δημ. Καμμένος.

«Επαναλαμβάνεται αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για προφανείς πολιτικούς σκοπούς» αντέτεινε εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Ν. Μηταράκης. «Με μια φράση» πρόσθεσε, «το πόρισμα της πλειοψηφίας λέει ότι δεν απεδείχθησαν ευθύνες πολιτικών προσώπων, ούτε προέκυψαν ενδείξεις πολιτικών παρεμβάσεων για δανειοδοτήσεις». Ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως αποδείχθηκε ότι «όλα τα κόμματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ, λάμβαναν δάνεια με τον ίδιο τρόπο» ενώ «ως προς τα ΜΜΕ, ότι δεν προέκυψε οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση ούτε προνομιακοί όροι για δάνεια». Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής, ήταν ο εκφοβισμός τραπεζιτών για έλεγχο μιντιακού και πολιτειακού τοπίου της χώρας».

Εκ μέρους της ΧΑ ο Ηλ. Κασιδιάρης επιτέθηκε κατά πάντων, κάνοντας λόγο για «απόλυτη συγκάλυψη σκανδάλων και πολιτικών προσώπων που έχουν διαπράξει κακουργήματα», σημειώνοντας με έμφαση ότι μιλάει σαν κατήγορος. Ορισμένοι υβριστικοί χαρακτηρισμοί κατά εισαγγελικού λειτουργού, αλλά και η άρνησή του να ολοκληρώσει την ομιλία του εντός των συμφωνηθέντων χρονικών ορίων, πάντως, προκάλεσε ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας και παρεμβάσεις του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση. Τελικώς, ο βουλευτής της ΧΑ και συνάδελφοί του από το κόμμα του Ν.Μιχαλολιάκου, αποχώρησαν με φωνές και ύβρεις από τη συζήτηση.

«Παρακολουθήσαμε και παρακολουθούμε μια ανούσια αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, που εκτός των άλλων δίνει την ευκαιρία και για την εγκληματική ΧΑ να εμφανίζεται ως κατήγορος», σχολίασε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

Σε νέες υβριστικού περιεχομένου φωνές των αποχωρούντων, ευρισκόμενος στο βήμα πλέον ο επόμενος ομιλητής (Ι.Κουτσούκος, Δημ. Συμπαράταξη) ακούστηκε να λέει: «Τράβα ρε φασίστα. Εχε χάρη που δεν σας έχουν μέσα στη φυλακή».

Επί της ουσίας του συζητούμενου θέματος, ο κ. Κουτσούκος υποστήριξε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη σύσταση της Εξεταστικής, «πέρα από τον αντιπερισπασμό, εξυπηρετούσε το στόχο της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ». Για «συγκάλυψη και αποπροσανατολισμό» μίλησε και ο κ. Ν.Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας πως «για μια ακόμα Εξεταστική Επιτροπή αποδείχθηκε ότι ο θησαυρός ήταν άνθρακας».

«Ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων δεν αποδείχθηκαν», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Ι. Σαρίδης (Ενωση Κεντρώων).

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και σε πολλά άλλα, ήταν καλός μαθητής σε κακές πρακτικές του παλιού κομματικού συστήματος», σημείωσε ο Γ.Μαυρωτάς (Ποτάμι).

«Δεν πρέπει να υποστείλουμε τη σημαία» είπε ο, εκ των ανεξαρτήτων, βουλευτής Ν.Νικολόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή