Edmonia Lewis: Η γλύπτρια που πειραματίστηκε με τα όρια της τέχνης

Edmonia Lewis: Η γλύπτρια που πειραματίστηκε με τα όρια της τέχνης

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου, η Google τιμάει την Αμερικανίδα γλύπτρια Edmonia Lewis, τη γυναίκα που πειραματίστηκε με τα όρια της κλασικής γλυπτικής και κατάφερε να δημιουργήσει ένα νέο καλλιτεχνικό ρεύμα.

Η Lewis ήταν αφρο-αμερικανικής και ινδιανικής καταγωγής, και έγινε ιδιαίτερα γνωστή για τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να ενσωματώσει στοιχεία της πολιτιστικής της παράδοσης στο νεοκλασσικό στυλ γλυπτικής που ακολουθούσε.

Γεννήθηκε το 1844 στη Νέα Υόρκη, και στην ηλικία των 9 ετών έχασε και τους δύο γονείς της. Την υιοθέτησαν οι θείοι της, και στα 15 της γράφτηκε στο Κολλέγιο Όμπερλιν, όπου και ανακάλυψε το πάθος της για την τέχνη. Όμως αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, καθώς έπεφτε συχνά θύμα ρατσιστικών επιθέσεων. Αυτό ήταν που την εμπόδισε να γραφτεί στο τελευταίο εξάμηνο της φοίτησής της, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει ποτέ να πάρει το πτυχίο της.

Τα εμπόδια όμως δεν την σταμάτησαν. Έτσι η Lewis, μετακόμισε στη Βοστώνη όπου ακολούθησε το όνειρό της να ασχοληθεί με τη γλυπτική. Εκεί γνώρισε τις πρώτες μεγάλες της επιτυχίες, και λίγα χρόνια αργότερα αποφάσισε να μετακομίσει στη Ρώμη ώστε να εμφαθύνει στην τέχνη της.

Στη Ρώμη η Lewis δημιούργησε το δικό της στούντιο και άρχισε να πειραματίζεται με τον συνδυασμό νεοκλασσίκης τέχνης με αφρικανικά και ινδιάνικα μοτίβα. Έτυχε διεθνούς αναγνώρισης και συνέχισε να δημιουργεί μέχρι τον θάνατό της το 1911.

Το σημερινό doodle της Google, απεικονίζει την Lewis κατά τη δημιουργία ενός εκ των γνωστότερων έργων της, του «Θανάτου της Κλεοπάτρα», το οποίο εκτίθεται στο μουσείο Σμιθσόνιαν της Ουάσινγκτον.

Όπως αναφέρει η Google, με το σημερινό της «αφιέρωμα» τιμά την Lewis και όλα όσα εκείνη συμβόλιζε, δηλαδή «την ασταμάτητη ανθρώπινη έκφραση μέσω της τέχνης, κόντρα σε κάθε δυσκολία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή