Εκλεψαν 21 ακυρωτικά μηχανήματα λεωφορείων

Εκλεψαν 21 ακυρωτικά μηχανήματα λεωφορείων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κλοπές ακυρωτικών μηχανημάτων έκαναν την εμφάνισή τους χθες το πρωί άγνωστοι σε λεωφορεία των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες). Λίγες ώρες αργότερα, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε την έναρξη ισχύος του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, παρά το γεγονός ότι δεν είναι διαθέσιμο το σύνολο της υποδομής και εξακολουθούν να κλείνουν σταθμοί του μετρό για την εγκατάσταση του εξοπλισμού. Οι επιβάτες φαίνεται ότι θα παραμείνουν με το χάρτινο εισιτήριο ανά χείρας, καθώς μόλις τέσσερα εκδοτικά μηχανήματα (από τα 173 που περιλαμβάνει όλο το σύστημα) έχει θέσει σε λειτουργία ο ΟΑΣΑ αυτή τη στιγμή για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε όλο το μήκος του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν θα υποστούν επιθέσεις.

Χθες, ομάδα περίπου 40 ατόμων, που φέρεται να βγήκε από την Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, εισήλθε σε τέσσερα λεωφορεία τα οποία βρίσκονταν ακινητοποιημένα στην αφετηρία των ΟΣΥ στην περιοχή και ανάγκασαν τους οδηγούς να βγουν έξω από τα οχήματα. Μπήκαν μέσα σε δύο κανονικά και δύο αρθρωτά λεωφορεία, από τα οποία με τη βοήθεια ηλεκτρικού κατσαβιδιού αφαίρεσαν ακυρωτικά μηχανήματα. Οι άγνωστοι μέσα σε διάστημα 20 λεπτών (από τις 12.10 το μεσημέρι μέχρι τις 12.30 περίπου) κατάφεραν να αφαιρέσουν 21 ακυρωτικά μηχανήματα. Συγκεκριμένα από τα δύο κανονικά λεωφορεία της γραμμής 220 (Ανω Ιλίσια – Ακαδημία) «ξήλωσαν» έξι ακυρωτικά μηχανήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τρία του χάρτινου. Από τα άλλα δύο αρθρωτά λεωφορεία, της γραμμής 608 (Γαλάτσι – Ακαδημία – Νεκρ. Ζωγράφου) αφαιρέθηκαν οκτώ καινούργια ακυρωτικά (ηλεκτρονικού εισιτηρίου) και τέσσερα του υφιστάμενου συστήματος (χάρτινου εισιτηρίου). Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τώρα τα περιστατικά αφορούσαν βανδαλισμούς, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση όσον αφορά τον εξοπλισμό του «έξυπνου» εισιτηρίου. Και αυτό γιατί τα ακυρωτικά μηχανήματα είναι πλαστικά και περιλαμβάνουν ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα. Οι βάνδαλοι έχουν δυσκολευθεί να σπάσουν τα σημερινά ακυρωτικά, τα οποία είναι μεταλλικά, και στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα έθεταν εκτός λειτουργίας φράζοντας την οπή υποδοχής του χάρτινου εισιτηρίου.

Στο μεταξύ, αργά χθες το απόγευμα ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ήδη η εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου παρά το γεγονός ότι δεν έχει εξοπλίσει το σύνολο των μέσων με τα απαραίτητα μηχανήματα. «Εξυπνο» εισιτήριο δέχονται από χθες λεωφορεία, τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ. Η προμήθεια, όμως, του ηλεκτρονικού εισιτηρίου μπορεί να γίνει μόνον από τέσσερα εγκατεστημένα αυτόματα μηχανήματα στους σταθμούς του Ηλεκτρικού «Κηφισιά», «Μαρούσι», «Καλλιθέα» και στο τραμ του «Συντάγματος». Παρέχεται επίσης δυνατότητα αγοράς ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα εκδοτήρια των λεωφορειακών γραμμών express στο Σύνταγμα και το Αεροδρόμιο. Οσον αφορά τα υπόλοιπα σημεία πώλησης εισιτηρίων, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι αυτά θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά.

Μπορεί να ανακοινώθηκε ότι το ηλεκτρονικό εισιτήριο τέθηκε χθες σε εφαρμογή, οι σταθμοί του μετρό όμως συνεχίζουν να κλείνουν για την εγκατάσταση του εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα παραμείνουν κλειστοί οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Αγ. Ιωάννης» της γραμμής 2 του μετρό και ο σταθμός «Αγ. Μαρίνα» της γραμμής 3. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή