ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μοσχάρι γιουβέτσι

ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

(Φωτογραφία: Shutterstock)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Μοσχάρι, Συνταγές, Κρέας, Ζυμαρικά / Ρύζι, Κυρίως Πιάτο, Πράσα

Αν θέλετε να το φτιάξετε με ντομάτα, προσθέστε 3 κουτ. γλυκού πελτέ, αραιωμένο στο νερό που θα βάλετε στο ταψί. Σε αυτή την εκδοχή εγώ δεν βάζω πράσο.

Προετοιμασία: 8΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα και 30΄

Υλικά (για 4 άτομα)
  • 1 κιλό μοσχάρι από σπάλα με το κόκαλο ή χωρίς, κομμένο σε μερίδες
  • 1/2 κιλό κριθαράκι, χοντρό
  • 1 σκελίδα σκόρδου καθαρισμένη και κομμένη στα τέσσερα
  • 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο πράσο (μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος), καθαρισμένο, σε ροδέλες
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, κοπανισμένο στο γουδί
  • 120 ml λευκό κρασί
  • αλάτι κατά βούληση


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C.

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το βάζουμε στο ταψί. Το περιχύνουμε με το λάδι, προσθέτουμε 1 ½ νεροπότηρο νερό, το σκόρδο, το πράσο και σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Το ψήνουμε για 1 ώρα. Επειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε στο ταψί το κριθαράκι και το κρασί, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25 - 30 λεπτά.

Ενδιαμέσως, ελέγχουμε και αν δούμε ότι έχει «στεγνώσει» το κριθαράκι και δεν έχει ακόμα γίνει, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Με το που βγαίνει από το φούρνο, το φαγητό πρέπει να είναι ακόμα αρκετά ζουμερό γιατί το κριθαράκι θα συνεχίσει να απορροφά υγρό και αφού το ξεφουρνίσουμε.

Σερβίρεται ιδανικά μαζί με τριμμένη ξινομυζήθρα.

Τι πίνουμε

Ενα Tempranillo από τον ελληνικό αμπελώνα ή από τη Ριόχα της Ισπανίας. Αλλιώς, ένα φρέσκο Αγιωργίτικο. Εάν βάλετε ντομάτα, δοκιμάστε ένα Ξινόμαυρο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ