Στα 4,4 δισ. η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2016

Στα 4,4 δισ. η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2016

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα αγοράζουν οι ξένοι, ενώ οι Ελληνες κατά κανόνα πωλούν. Αυτό δείχνει ο χάρτης των εξαγορών και των συγχωνεύσεων (Ε&Σ) στην Ελλάδα που παρουσίασε η PricewaterhouseCoopers (PwC). Συνολικά, πέρυσι στην Ελλάδα άλλαξαν χέρια περιουσιακά στοιχεία αξίας 4,4 δισ. ευρώ μέσα από 38 συναλλαγές.

Τόσο η αξία όσο και ο αριθμός των συναλλαγών είναι σημαντικά αυξημένα. Ειδικότερα, η αξία των Ε&Σ ανήλθε σε 4,4 δισ. ευρώ και είναι κατά περίπου 2,5 φορές υψηλότερη από εκείνη που είχε σημειωθεί το 2015. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η πώληση της τουρκικής Finansabank από την Εθνική Τράπεζα, η οποία από μόνη της αντιστοιχούσε στο 62% της αξίας των συναλλαγών. Χωρίς αυτή, η αύξηση της αξίας των Ε&Σ ανέρχεται στο 24% και στα 1,62 δισ. ευρώ.

Aναπόφευκτα, η περυσινή σοδειά Ε&Σ χαρακτηρίστηκε από αυτό που η PwC ονόμασε αποεπένδυση των συστημικών τραπεζών από τα δευτερεύοντα περιουσιακά τους στοιχεία (non-core assets). Σχεδόν 3,3 δισ. απέφεραν αυτές οι αποεπενδύσεις, ήτοι το 75% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Αν σ’ αυτά προστεθεί και το περίπου 0,5 δισ. ευρώ που προέκυψε από τις αποκρατικοποιήσεις (ΟΛΠ, Αστέρας κ.λπ.), τότε το 2016 χαρακτηρίζεται από αυτό που η αγορά ονομάζει ως σχεδόν υποχρεωτικές αποεπενδύσεις. Χωρίς αυτές, ο κύκλος των συναλλαγών Ε&Σ στη χώρα μας θα ήταν πολύ μικρός, της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ. Επίσης είναι προφανές ότι ο κύκλος των Ε&Σ τα τελευταία χρόνια είναι «εισερχόμενος», καθώς, όπως επισήμαναν οι αναλυτές της PwC, ξένοι αγοραστές επιχειρούν να επωφεληθούν από την κάμψη των αξιών στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας μας.

Συγκεκριμένα πέρυσι, οι έξι στις 10 συναλλαγές αφορούσαν σε εξαγορές ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από ξένους επενδυτές. Αντίθετα λίγες ήταν οι «εξερχόμενες» συναλλαγές, δηλαδή οι εξαγορές ξένων επιχειρήσεων από ελληνικά συμφέροντα. Τέλος, τέσσερις στις 10 συναλλαγές μπορούν να χαρακτηριστούν ως «εγχώριες», δηλαδή μεταξύ ελληνικών συμφερόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή