Το πέρασμα της Ειδομένης παραμένει ανοιχτό

Το πέρασμα της Ειδομένης παραμένει ανοιχτό

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ειδομένη, η αστυνομία στήνει πρόχειρα παραπήγματα για την προσωρινή στέγαση προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν με σκοπό να περάσουν στα Σκόπια και από εκεί να συνεχίσουν για τη Γερμανία.

Στη Βουλγαρία, η Βουλή ψήφισε νόμους που προβλέπουν βαρύτατες ποινές για τους διακινητές και όσους προσφέρουν βοήθεια σε αλλοδαπούς προκειμένου να μείνουν παράνομα στη χώρα ή να διέλθουν μέσω αυτής.

Πιο πάνω, η Σλοβενία τροποποίησε τις τελευταίες μέρες εσπευσμένα και προς το αυστηρότερον τη νομοθεσία, η οποία προβλέπει πλέον ότι σε περιπτώσεις κρίσεις θα επιτρέπεται η απέλαση ακόμη και όσων αιτούνται άσυλο.

Η αγωνία στον «βαλκανικό διάδρομο», από την Ειδομένη έως τη Γερμανία, ότι μπορεί να επανακάμψουν τα ανθρώπινα καραβάνια σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, ανεβαίνει με αφορμή την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις απειλές της Αγκυρας ότι μπορεί να πλημμυρίσει και πάλι την Ελλάδα με πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, εάν η Αθήνα δεν εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Οι χώρες της διαδρομής ναι μεν έχουν λάβει κάποια μέτρα για τη φιλοξενία εγκλωβισμένων στα εδάφη τους, όμως τρέμουν στην ιδέα ότι νέες προσφυγικές ροές μπορεί να κατακλύσουν την Ελλάδα και μέσω αυτής, αλλά και της Βουλγαρίας, να επανεμφανιστούν στην αυλή τους.

Οι χερσαίες δίοδοι του Εβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα και βορειότερα της βουλγαροτουρκικής μεθορίου παρά τον δύσκολο χειμώνα εξακολουθούν να δέχονται πίεση από ομάδες προσφύγων και μεταναστών που μεταφέρονται από οργανωμένες συμμορίες, η οποία αναμένεται να ενταθεί με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Οι συλλήψεις από την ελληνική συνοριοφυλακή είναι καθημερινό φαινόμενο, αλλά πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι πολλοί καταφέρνουν να περάσουν απαρατήρητοι και να κινηθούν μέσω Ελλάδας προς Βουλγαρία και ΠΓΔΜ για να εισέλθουν στον «βαλκανικό διάδρομο». «Γίνονται καθημερινά από την αστυνομία 10 με 15 συλλήψεις ατόμων που προσπαθούν να περάσουν στα Σκόπια ή τους πιάνουν οι Σκοπιανοί φρουροί και μας τους στέλνουν πίσω», είπε στην «Κ»  η πρόεδρος της Ειδομένης κ. Ξανθούλα Σουπλή, προσθέτοντας ότι χρησιμοποιούν διαβάσεις σε δασικές περιοχές όπου δεν υπάρχει φράχτης. Μάλιστα οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος έφτιαξαν μια πρόχειρη καλύβα, στην οποία έβαλαν και θέρμανση έτσι ώστε να μην ξεπαγιάζουν οι συλληφθέντες μέχρις ότου σταλούν στα κέντρα φιλοξενίας στα ενδότερα.

Μικρά καραβάνια προσφύγων και μεταναστών, βέβαια, ουδέποτε έπαψαν να κινούνται στον «βαλκανικό διάδρομο» ακόμα και μετά τη «φραγή» της πύλης της Ειδομένης, οδηγούμενα από κυκλώματα διακινητών, όμως οι ενδιάμεσες χώρες τρέμουν στην ιδέα της μαζικής επανάκαμψης, με δεδομένο ότι οι δεξαμενές υποδοχής, η Γερμανία και η Αυστρία, έχουν κλείσει τις πόρτες. Οι Σέρβοι μάλιστα εμφανίζονται να έχουν μετά την Ελλάδα το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς στην επικράτειά τους έχουν εγκλωβιστεί 7.500 παράτυποι μετανάστες. Πρόκειται για Αφγανούς και Πακιστανούς, κυρίως, οι οποίοι έφτασαν με τη βοήθεια κυκλωμάτων μέσω Βουλγαρίας –το Βελιγράδι για να εμποδίσει την είσοδο ενίσχυσε με στρατό την συνοριοφυλακή– ή τους συνέλαβαν οι Ούγγροι και τους επαναπροώθησαν, με αποτέλεσμα τώρα να μην μπορούν ούτε να συνεχίσουν ούτε να γυρίσουν πίσω. Ζουν κυρίως σε δομές φιλοξενίας στη Σουμπότιτσα της Βοϊβοντίνα, του Βελιγραδίου και του Πρέσεβο και πλέον οι Ευρωπαίοι πιέζουν το Βελιγράδι να ενισχύσει τις δομές ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες μακροχρόνιας παραμονής, προοπτική που προκαλεί αντιδράσεις στην κοινή γνώμη.

Παρακάτω, στα Σκόπια, παραμένουν στα «αζήτητα» σε κέντρο φιλοξενίας στα σύνορα με τη Σερβία στο χωριό Ταμπανόφτσι 200 Αφγανοί, Ιρανοί και Πακιστανοί, ενώ στη Βουλγαρία παρέμεναν μέχρι πρότινος σε δομές 6.000 άτομα. Το εντυπωσιακό στην περίπτωση της Βουλγαρίας, όπως και της Ελλάδας, είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός εκείνων οι οποίοι εξαφανίζονται από τα κέντρα φιλοξενίας, χωρίς να γνωρίζουν οι Αρχές για την τύχη τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, μόνο τον περασμένο Νοέμβριο «κατάπιε η γη» 1.647 πρόσφυγες και μετανάστες. Προφανώς συνέχισαν το ταξίδι προς τη Σερβία με τη βοήθεια διακινητών, σημειώνουν τα ΜΜΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή