Σε αναζήτηση ενός επώδυνου συμβιβασμού

Σε αναζήτηση ενός επώδυνου συμβιβασμού

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ξεκαθάρισμα του τοπίου από τους θεσμούς, σε σχέση με τις απαιτήσεις τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, περιμένει η κυβέρνηση πριν ανοίξει η ίδια τα χαρτιά της, θέτοντας ως ορόσημο τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, οπότε το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το οικονομικό επιτελείο δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, περιμένοντας την κρίσιμη έκθεση του Ταμείου και την αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών σε αυτήν, ώστε να κινηθεί αναλόγως. Παράλληλα, η κυβέρνηση ποντάρει πάλι στην πολιτική διαπραγμάτευση, ξεκινώντας από τις επαφές που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πακέτο συμβιβαστικών προτάσεων, υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα υποχωρήσει έναντι της απαίτησής του για μέτρα 4,6 δισ. ευρώ. Κάτι που θεωρείται πιθανό, υπό το φως και της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων το 2016. Εφόσον γίνει η υποχώρηση αυτή και υπό την προϋπόθεση, επίσης, ότι οι θεσμοί δεν θα επιμείνουν σε δραστικές επεμβάσεις στα εργασιακά και κυρίως στο όριο απολύσεων, οι πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα ήταν διατεθειμένη να νομοθετήσει από τώρα ένα μέρος των απαιτήσεων των θεσμών (βασικά τη μείωση του αφορολογήτου, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2018) και να μεταφέρει στον «κόφτη» τα υπόλοιπα (βασικά την περικοπή των συντάξεων).

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει ισχυρή πολιτική κάλυψη από την κυβέρνηση και τα ανώτερα κομματικά όργανα, αν πρόκειται να προχωρήσει στη λήψη επώδυνων μέτρων.

Με τα δεδομένα αυτά, απομακρύνεται η προοπτική ταχείας επιστροφής των θεσμών και το χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, καθίσταται εξαιρετικά ασφυκτικό, καθώς από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ θα απομένουν πλέον μόνο δύο εβδομάδες έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, που είναι ο στόχος για την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ευρώπη οι αρμόδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το καλό σενάριο θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία στις αρχές Μαρτίου. Μάλιστα, ήδη διατυπώνονται εκτιμήσεις από εκπροσώπους των θεσμών ότι αυτή μπορεί να φθάσει ώς τον Απρίλιο ή και τον Μάιο, όταν το ελληνικό Δημόσιο θα βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση, από πλευράς ρευστότητας.

Προχθές πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης EuroWorking Group με συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, στην οποία δεν συζητήθηκαν τα θέματα της αξιολόγησης, όπως το αφορολόγητο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η επικείμενη δημοσιοποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ, η οποία θα συνοδεύει την έκθεση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του άρθρου IV. Κατά τις πληροφορίες, το EWG εξέφρασε την άποψη ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητα του χρέους είναι υπερβολικά απαισιόδοξες. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διαφώνησαν τόσο με την εκτίμηση του Ταμείου ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 θα περιοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ, με τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί, όσο και με την πρόβλεψή του ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί σε επίπεδο 1% μεσοπρόθεσμα και ότι ο δανεισμός της χώρας από το εξωτερικό θα γίνει με το απαγορευτικό επιτόκιο 6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή