Σωτήρια η ορμονοθεραπεία για άνδρες

Σωτήρια η ορμονοθεραπεία για άνδρες

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη, που εμφανίζουν υποτροπή της νόσου μετά την προστατεκτομή, αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους εφόσον εκτός από τη συμβατική ακτινοθεραπεία υποβληθούν και σε ορμονοθεραπεία, λαμβάνοντας σκευάσματα με τα οποία αποκλείονται οι ανδρικές ορμόνες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μεγάλη αμερικανική έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας έρευνας, η οποία εκπονήθηκε σε δείγμα 761 ανδρών που είχαν νοσήσει από καρκίνο του προστάτη και η κατάσταση της υγείας τους παρακολουθείτο σε 17 νοσοκομειακά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, θα συμβάλλουν, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, στον καθορισμό μιας θεραπείας που θα πρέπει να ακολουθείται εφόσον ο καρκίνος υποτροπιάσει, προκειμένου να αυξηθεί κατά το δυνατόν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών.

Επειτα από μία προστατεκτομή, ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 30% των ασθενών βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπο με τον καρκίνο, ο οποίος εμφανίζεται με τη μορφή μεταστάσεων. Η κλινική μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, έδειξε ότι μεταξύ των ανδρών που έκαναν ορμονοθεραπεία και ακτινοθεραπεία το ποσοστό θνησιμότητας ανερχόταν μόλις σε 5,4% έναντι του 13,4% των ατόμων που υποβλήθηκαν αποκλειστικά σε ακτινοθεραπεία. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, η συχνότητα των μεταστάσεων του καρκίνου του προστάτη προσέγγιζε το 14,5% στα άτομα που είχαν λάβει σκευάσματα αποκλεισμού των ανδρικών ορμονών συγκριτικά με το 23% στα άτομα που είχαν υποβληθεί αποκλειστικά σε ακτινοθεραπεία.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη μορφή καρκίνου που πλήττει συχνότερα τους άνδρες στις ΗΠΑ και κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 161.300 νέα κρούσματα, ενώ σύμφωνα με τις στατιστικές της Αντικαρκινικής Εταιρείας των ΗΠΑ, το νόσημα θα αποτελέσει το αίτιο θανάτου για 27 χιλιάδες ανθρώπους μέσα στο 2017. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 66 χρόνια και παγκοσμίως τα κρούσματα ανέρχονται σε 1,1 εκατομμύριο, ενώ το 2012 καταγράφηκαν 307 χιλιάδες θάνατοι εξαιτίας του νόσου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η κλινική έρευνα δείχνει ότι οι ορμονικές θεραπείες θα πρέπει να συμπληρώσουν τη θεραπευτική προσέγγιση για τους άνδρες που προσβάλλονται από καρκίνο του προστάτη και μετά την προστατεκτομή υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία», επισημαίνει ο δρ Χάουαρντ Σάντλερ, επικεφαλής του τμήματος ακτινοβολιών στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο του Ιατρικού Κέντρου Σίνταρς Σινάι, όπου πραγματοποιήθηκε η κλινική μελέτη. «Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η ορμονοθεραπεία στην οποία υποβάλλεται ο ασθενής ταυτόχρονα με την ακτινοθεραπεία μπορεί να επιμηκύνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής του», κατέληξε ο ειδικός.

Οπως επισημαίνει ο δρ Ντέιβιντ Πένσον, επικεφαλής του ουρολογικού τμήματος στο πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο Βάντερμπιλτ, η μελέτη υποδεικνύει ότι ο ασθενής θα πρέπει να θεραπευτεί συνολικά αντί να ακτινοβοληθεί μόνο το σημείο όπου βρισκόταν κάποτε ο καρκίνος.

Μελλοντικές έρευνες

Οι έρευνες, οι οποίες αναμένεται να εκπονηθούν στο μέλλον, πρόκειται να επικεντρωθούν στην εξεύρεση του κατά πόσον οι ασθενείς που έχουν ήδη προσβληθεί από καρκίνο ωφελούνται από την ορμονοθεραπεία, όπως επίσης και στο ποια είναι η βέλτιστη διάρκεια της συγκεκριμένης θεραπευτικής μεθόδου, αλλά και στον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι πιο ισχυρές ορμονοθεραπείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιες θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν πληθώρα παρενεργειών που επιβαρύνουν την καθημερινότητα του ασθενούς όπως είναι η σημαντική μείωση της λίμπιντο, η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας, η αύξηση του σωματικού βάρους και η απώλεια μυϊκής μάζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή