Γιοι θρύλων του ΝΒΑ στην Ελλάδα

Γιοι θρύλων του ΝΒΑ στην Ελλάδα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα… γονίδια των πατέρων τους προέρχονται από το ΝΒΑ και οι ίδιοι αποδέχονται προτάσεις ελληνικών ομάδων και την ευκαιρία που τους δίνεται να παίξουν στο ελληνικό πρωτάθλημα, στην αρχή της καριέρας τους. «Με όνομα βαρύ σαν ιστορία», όπως λέει και ο στίχος του τραγουδιού του Στέλιου Διονυσίου για τον αείμνηστο πατέρα του, Στράτο, ο Πάτρικ Γιούιν Τζούνιορ στα Τρίκαλα και στην Κηφισιά και ο Μάικλ Στόκτον στον Απόλλων Πατρών, είναι η βιολογική συνέχεια δύο «θρύλων» του ΝΒΑ, όπως ήταν ο σέντερ των Νιου Γιορκ Νικς, Πάτρικ Γιούιν και ο πλέι μέικερ των Γιούτα Τζαζ, Τζον Στόκτον.

Oι… μπαμπάδες Στόκτον και Γιούιν, που είναι συνομήλικοι (γεννηθέντες το ’62), κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης (’92) και συμπαίκτες και μέλη της πρώτης και… αξεπέραστης Ντριμ Τιμ των ΗΠΑ, ενώ αμφότεροι ολοκλήρωσαν την πολυσήμαντη καριέρα τους, στο 40ό έτος της ηλικίας τους. Στόκτον και Γιούιν, όμως, έχουν και αρνητικό, κοινό χαρακτηριστικό, καθώς στους γιους τους, δεν έχουν να διηγηθούν την κατάκτηση ενός τίτλου στο ΝΒΑ. Πριν έρθουν στην Ελλάδα, ο μεν Γιούιν Τζούνιορ πριν από 4 χρόνια και ο δε Μάικλ Στόκτον, πριν από δέκα ημέρες, μόλις, δεν κατάφεραν να παίξουν στο αμερικανικό πρωτάθλημα και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που αναζήτησαν τη συνέχεια της καριέρας τους, σ’ ευρωπαϊκές ομάδες.

Ο νέος πλέι μέικερ του Απόλλωνα Μάικλ Στόκτον δεν κατάφερε ποτέ να παίξει στο ΝΒΑ, σε αντίθεση με τον πατέρα του που διατηρεί το ρεκόρ των περισσοτέρων ασίστ όλων των εποχών (15.806) και των κλεψιμάτων (3.265), ενώ βρίσκεται στην τρίτη θέση των συμμετοχών (1.504 αγώνες). Αν ο υιός του Στόκτον μπορεί να μιμηθεί τον πατέρα του σε μερικές από τις ικανότητές του και ειδικά στις ασίστ, ο Απόλλωνας και ο τεχνικός του Θανάσης Σκουρτόπουλος μπορεί να βρήκαν τον παίκτη που θα κερδίσει τη «μάχη» της παραμονής.

Ο Πάτρικ Γιούιν Τζούνιορ έπαιξε 7 αγώνες στο ΝΒΑ με τους Χόρνετς τη σεζόν 2010-11, σκόραρε μόνο τρεις βολές, είχε δύο ριμπάουντ και πάτησε παρκέ για 19 λεπτά.

Ο πατέρας του είναι 21ος σκόρερ όλων των εποχών και βρίσκεται στην έβδομη θέση των κοψιμάτων.

Το «μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά» και στις περιπτώσεις κι άλλων παικτών του ΝΒΑ και των οποίων οι γιοι τους θήτευσαν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Σίντνεϊ Γκριν έπαιξε σε Μπουλς, Νικς, Πίστονς, Μάτζικ, Σπερς και Χόρνετς, ενώ ο γιος, Τορίν, αγωνίσθηκε στην ΑΕΚ δύο φορές (σεζόν 2009-10 και πέρυσι). Ο πατέρας, Ερλ Χίγκινς, ήταν παίκτης των Ιντιάνα Πέισερς. Ο γιoς του, Σον, έπαιξε στον Αρη (1994-95) και στο Ηράκλειο (1998).

Ο Ρόι Μαρμπλ αγωνίστηκε στην Ατλάντα και στο Ντένβερ και ο γιος, Ντέβιν, ήταν παίκτης του Αρη, μέχρι τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Στο ΝΒΑ με τους Ουόριορς, τους Κλίπερς και τους Σανς, καθώς και στον Ηρακλή (1992-93), έπαιξε ο πατέρας, Στίβεν Σίνιορ Μπαρτ, ενώ ο γιος, Στίβεν Τζούνιορ, αγωνίστηκε στην Ολυμπιάδα Πάτρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Τρίκαλα αγωνίζεται ο Κέλσι Μπάρλοου, γιος του Κεν που άφησε το στίγμα του στον ΠΑΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή