«Να μην επηρεάσει η ένταση στα ελληνοτουρκικά το Κυπριακό»

«Να μην επηρεάσει η ένταση στα ελληνοτουρκικά το Κυπριακό»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Άγκυρα αποδίδει μεγάλη σημασία στην διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό Πρόβλημα. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει τις δυο κοινότητες σε αυτή την προσπάθεια. Την ίδια στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση ζητά από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να λάβει υπόψη της τα όσα εννοεί το τελευταίο διάστημα στα ελληνοτουρκικά και να εστιάσει στο στόχο της βελτίωση των διμερών σχέσεων. Η ειρήνη και η συνεργασία στο Αιγαίο, και όχι η ένταση και παροχή καταφυγίου σε «προδότες» του τουρκικού έθνους, είναι παράγοντες που θα επιταχύνουν την λύση στο Κυπριακό.

Το συγκεκριμένο μήνυμα στέλνουν ομόφωνα καλά ενημερωμένες πηγές από τον κύκλο της τουρκικής κυβέρνησης στην Άγκυρα και στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής δια μέσου της εφημερίδας μας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πηγές μας, την παρούσα στιγμή δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό. Ωστόσο, η «μη εποικοδομητική» στάση της Αθήνας στα ελληνοτουρκικά, οι τυχοδιωκτισμοί των «ακραίων» στοιχείων στην ελληνική κυβέρνηση και η «κατάσταση ομηρείας» του Αλέξη Τσίπρας στα χέρια της ελληνικής ακροδεξιάς και των διεθνών δανειστών, είναι παράγοντες που προβληματίζουν την τουρκική πλευρά.

«Δυστυχώς η Ελλάδα ελέγχεται από σκοτεινούς κύκλους, από μια Γερμανία που έχει πολλά πρόσωπα και τελεί υπό καθεστώς κατοχής από αγγλοσαξονικούς κύκλους που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Ισραήλ, του Βατικανού και άλλων παραγόντων», επισημάνει ένας από τους σημαντικούς ιδεολόγους της συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας, Αμντουρραχμάν Ντιλίπακ.

Οι τουρκικές πηγές λοιπόν, εύχονται την άμεση «απελευθέρωση» του Πρωθυπουργού Τσίπρα, υπογραμμίζουν την σημασία της άμεσης επιστροφής των πραξικοπηματιών στην χώρα τους και τον αντίκτυπο των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά στο Κυπριακό.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες η Άγκυρα υπενθυμίζει στην Αθήνα το γεγονός ότι τις προηγούμενες δεκαετίες ο ελληνικός λαός βίωσε τις επιπτώσεις των στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Το τελευταίο πραξικόπημα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας είχε ως αποτέλεσμα τον πόλεμο στην Κύπρο. «Ένας λαός που έδωσε την τρομοκρατία των πραξικοπηματιών έχει την ευθύνη να σταθεί στο πλευρό ενός λαού που κλείνει για πάντα το κεφάλαιο των πραξικοπημάτων», τονίζει σε αυτό το μέσο πηγή που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο νέο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή