Τσίπρας προς Τουρκία: Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν

Τσίπρας προς Τουρκία: Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έστειλε από τη Μάλτα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω να είμαι σαφής, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει είναι η σταθερή αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα καθώς και επίσης και η αποφασιστικότητα της να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, ποντάροντας πάντα στο διάλογο, στη συνεργασία και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και επισήμανε: Και ας μην ξεχνάμε τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αυξημένη προκλητικότητα και στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου που παραβιάζεται από την άλλη πλευρά.

Εκτός των ελληνορουρκικών ο κ. Τσίπρας σχολίασε: 

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να κουβεντιάσουμε για το μέλλον της Ευρώπης μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Η Ευρώπη εκτός από τις μεγάλες κρίσεις όπως την προσφυγική, την οικονομική, την κρίση ασφάλειας, έχει να διαχειριστεί και κάποια σοκ, εξαιτίας του Brexit και εξαιτίας της αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής μετά την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ και το νέο πλαίσιο της πολυετούς διατλαντικής συμμαχίας. Βλέπουμε από την πλευρά των ΗΠΑ μία αλλαγή στάσης. Αυτές τις προκλήσεις πρέπει η Ευρώπη να τις διαχειριστεί με αποφασιστικότητα.  Αν συνεχίσει στην ίδια πορεία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να παράγει περισσότερες εσωτερικές κρίσεις από όσες μπορεί να καταναλώσει. Και δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξοντώνουν τους λαούς και τους φέρνουν σε πλήρη συναισθηματική αντίθεση με τις ηγεσίες τους και με την Ευρώπη ως έννοια. Δεν μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη αλληλεγγύη, με λιγότερη δημοκρατία. Δεν μπορεί να συνεχίσει να αποφασίζουν εξωθεσμικά όργανα σε κλειστές πόρτες για το μέλλον των λαών» 

Συναντήσεις με Γιουνκέρ και Μέι

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για πολύ καλό κλίμα και διάθεση από την πλευρά του κ. Γιουνκέρ να συμβάλει στην εύρεση διεξόδου από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, για την οποία συμφώνησαν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα. Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης σύντομη συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ συζήτησε με την Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή