Βενιζέλος: Μακριά από το κοινό ταμείο

Βενιζέλος: Μακριά από το κοινό ταμείο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σας προειδοποιώ, μη σχεδιάζετε να σύρετε τη χώρα σε μια μακρά αναμονή που τρώει τις σάρκες της οικονομίας και του έθνους μέχρις ότου υπερβούμε τον κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος τον Ιούνιο με χειρισμούς που θα αποδειχθούν εις βάρος ακόμη και των ασφαλιστικών ταμείων».

Παραδόξως δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι είναι απολύτως ακριβής σε ό,τι επιλέγει να αναδείξει. Και γι’ αυτό όσα είπε προκάλεσαν, βέβαια, το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

Οπως εξηγούσαν συνεργάτες του, ο κ. Βενιζέλος όντως είχε λόγο που ανέδειξε την πρακτική την οποία ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν αξιοποίησε το περιβόητο κοινό ταμείο για να παρατείνει όσο μπορούσε τη διαπραγμάτευση. Θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψει τότε ακόμη και τρέχουσες κρατικές δαπάνες, υποχρέωσε τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους σε ένα κοινό ταμείο και όχι να τα τοποθετούν π.χ. σε εμπορικές τράπεζες.

Ακριβώς την ίδια πρακτική, λοιπόν, κατήγγειλε ο κ. Βενιζέλος ότι δρομολογεί και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με μία όμως διαφορά. Αυτό που υπονόησε στη Βουλή ο πρώην υπουργός είναι ότι κάποιοι στην κυβέρνηση σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν πλέον το κοινό ταμείο όχι μόνον για εσωτερικές ανάγκες, αλλά ακόμη για την αποπληρωμή των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, με πρώτες τις επικείμενες δόσεις 1,6 δισ. τον Φεβρουάριο στον ESM και 1,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο στην ΕΚΤ. Και τούτο για να μπορούν και πάλι να καθυστερήσουν μια συμφωνία με τους εταίρους, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση τα χρήματα του κοινού ταμείου θα έχουν φύγει οριστικά από την Ελλάδα.

Γι’ αυτό και η καταγγελία Βενιζέλου έχει προφανή σημασία. Προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα να μην αποτολμήσει να ξαναχρησιμοποιήσει το κοινό ταμείο, γιατί τότε θα καταγγείλει αμέσως ότι είναι συνειδητή η επιλογή του να οδηγήσει τη χώρα σε απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο, δηλαδή σε Grexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή