Διαμάχη για την Ιονία και τον… Αγιο Κοσμά

Διαμάχη για την Ιονία και τον… Αγιο Κοσμά

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου αλλά και των Επτανήσων αναμένουν εναγωνίως την ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού, προσδοκώντας στην τόνωση των οικονομιών και γενικότερα την ανάδυσή τους από την απομόνωση, διαμάχη έχει ξεσπάσει για την ονομασία του σημαντικού αυτού αυτοκινητόδρομου, με εμπλοκή μάλιστα, του… Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Τοπικοί φορείς και εκκλησιαστικοί παράγοντες στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, την οποία διασχίζει ο αυτοκινητόδρομος, ζητούν να δοθεί σε αυτόν και δεύτερη «παράλληλη ονομασία», να λέγεται δηλαδή εκτός από Ιονία και «οδός Κοσμά του Αιτωλού», τον οποίο θεωρούν «προστάτη της Δυτικής Ελλάδας». Το αίτημά τους έφτασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος φέρεται να συνεχάρη όσους ανέλαβαν την πρωτοβουλία. Κοινωνικές οργανώσεις, ωστόσο, αντιτίθενται κάνοντας λόγο για «θεοκρατία» και καλούν την κυβέρνηση «να μην υποκύψει».

Οπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του Δήμου Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία που έγινε δεκτή από τον κ. Παυλόπουλο, «ο Πρόεδρος έδειξε συγκατάβαση, εκδήλωσε θετική σκέψη». Ο ίδιος δήλωσε πως η κινητοποίηση για τη «διπλή ονομασία» θα συνεχιστεί και ότι επίκειται συνάντηση και με τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Η όλη πρωτοβουλία φέρεται να ξεκίνησε από τον Σύνδεσμο Αιτωλοακαρνάνων «Oσιος Ευγένιος ο Αιτωλός», η διοίκηση του οποίου επισκέφθηκε για τον ίδιο σκοπό και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ενώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταξύ άλλων εγγράφων επιδόθηκε επιστολή του μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεου, ο οποίος εμφανίζεται να συναινεί στο αίτημα των φορέων. Τοπικές ιστοσελίδες (oinairnews.gr) ανέφεραν ότι εκπρόσωποι του Συνδέσμου υποστήριξαν ενώπιον του κ. Παυλόπουλου πως η προσθήκη του ονόματος του Κοσμά του Αιτωλού στον υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο «θα έχει μεγάλη ανταπόκριση στους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα αναπτύξουν βαθύ ορθόδοξο και χριστιανικό αίσθημα και “περπατώντας” την Ιονία οδό – “Αγίου Κοσμά Αιτωλού”, θα έχουν στο μυαλό τους αυτά που ο Aγιος μας δίδαξε: Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, Παιδεία, Ελευθερία, Πολιτισμό».

Κατά την ίδια ιστοσελίδα, η οποία επικαλείται μέλος της αντιπροσωπείας που πήγε στον Πρόεδρο, «ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τον Σύνδεσμο για την πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία του προέδρου του, υποσχέθηκε ότι θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το δίκαιο αίτημα και παράλληλα θα τιμηθεί ο Αγιος των Ελληνικών Γραμμάτων και Ευεργέτης του δουλωμένου Εθνους, ο Θεόπνευστος Προφήτης».

Ωστόσο, η πρωτοβουλία των συγκεκριμένων φορέων και παραγόντων προκάλεσε αντιδράσεις και στο Διαδίκτυο άρχισε ήδη η συλλογή υπογραφών από την Κίνηση Ελλήνων Πολιτών για την Εκκοσμίκευση του Κράτους. «Η θεοκρατία ζει και βασιλεύει στην καταταλαιπωρημένη χώρα μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συγκεκριμένη Κίνηση και απευθυνόμενη προς την ελληνική κυβέρνηση προσθέτει: «Μη διανοηθείτε να υποκύψετε στις όποιες πιέσεις δεχτείτε από την Εκκλησία».

Η Ιονία Οδός, θα διασχίζει τη διαδρομή Πάτρα (Αντίρριο) – Μεσολόγγι – Αγρίνιο – Αρτα – Ιωάννινα με προοπτική να φτάσει στην Κακαβιά και από εκεί να συνεχίσει ως κομμάτι της «Αδριατικής οδού» που θα καταλήγει, εφόσον γίνει, στη Σλοβενία συνδέοντας την Κεντρική Ευρώπη με την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Ενα τμήμα της Ιονίας, αυτό της παράκαμψης της Αμφιλοχίας, δόθηκε στην κυκλοφορία τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ο αυτοκινητόδρομος σε όλο του το μήκος έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι έτοιμος τον ερχόμενο Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή