Ο «Ρασπούτιν» της Μόσχας με τις διασυνδέσεις

Ο «Ρασπούτιν» της Μόσχας με τις διασυνδέσεις

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπερεθνικιστής και αντιδυτικός Ρώσος φιλόσοφος Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο χαρακτηρισμένος «Ρασπούτιν του Πούτιν» από το ειδησεογραφικό δίκτυο Breitbart News, έχει αναδειχθεί σε ισχυρό παράγοντα επηρεασμού των διεθνών πολιτικών του Κρεμλίνου, αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου, από τα μέχρι τώρα επιτεύγματά του ξεχωρίζει η επαναπροσέγγιση της Μόσχας με την Αγκυρα μετά την κρίση που ακολούθησε την τουρκική κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους τον Νοέμβριο του 2015, στην οποία συνέβαλε καθοριστικά μέσω των διασυνδέσεών του και στις δύο χώρες. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο ίδιος, η επαναπροσέγγιση αυτή έχει και σημαντικό διεθνές αντίκρισμα, καθώς αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Ρωσίας να πλήξει τη διεθνή κυριαρχία των ΗΠΑ, εν μέρει παρασύροντας την Τουρκία μακριά από το ΝΑΤΟ και παράλληλα δημιουργώντας ένα «ρωσοϊσλαμικό σύμφωνο», στο οποίο περιλαμβάνεται και το Ιράν.

Ο Ντούγκιν, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από αποκρυφιστής φασίστας μέχρι μυστικιστής ιμπεριαλιστής, είναι αρχισυντάκτης και σχολιαστής στον τηλεοπτικό σταθμό Tsargrad TV, ενώ μέχρι το 2014 υπήρξε επικεφαλής του τμήματος Κοινωνιολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας. Μπορεί να λειτουργεί ως αποτελεσματικός μεσάζοντας στο πεδίο της πολιτικής, δρώντας κυρίως στο παρασκήνιο, ενώ παράλληλα μπορεί να μιλάει με περισσότερη ελευθερία όπου χρειάζεται, κάτι το οποίο δεν μπορεί να κάνει ένας αξιωματούχος. Παρότι ο Ντούγκιν δεν υπήρξε επίσημος απεσταλμένος, «φαίνεται ότι έδωσε στους Τούρκους πολύ καλές συμβουλές», ανέφερε ο Σεργκέι Μαρκόφ, πολιτικός σύμβουλος προσωπικού του Ρώσου προέδρου, σχολιάζοντας τον ρόλο που έπαιξε ο 55χρονος φιλόσοφος στην ανανέωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

Στο μεταξύ, τα δεκάδες βιβλία του Ντούγκιν, σε συνδυασμό με τα αμέτρητα γραπτά του σε αναρίθμητους ιστότοπους, στα οποία εστιάζει στην επικείμενη παρακμή «της φιλελεύθερης ηγεμονίας της Δύσης» και αντιδρά κατά της προσπάθειας της Ουάσιγκτον να «δυτικοποιήσει όλη την ανθρωπότητα», τον έχουν καταστήσει επιδραστική προσωπικότητα όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στο Ιράν, καθώς και μεταξύ των αναδυόμενων λαϊκιστικών κομμάτων της Δύσης και ιδίως της Ε.Ε. Μολαταύτα, η άνοδος του Τραμπ, οι διακηρύξεις του και το προφίλ τού επιτελείου του επηρέασαν καθοριστικά τη στάση του απέναντι στις ΗΠΑ, ωθώντας τον να κάνει λόγο για το «τέλος» του αντιαμερικανισμού. «Μία από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής μου», είχε δηλώσει ο Ντούγκιν μετά την εναρκτήρια ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή