Από τα υποθηκοφυλακεία στο Δημόσιο

Από τα υποθηκοφυλακεία στο Δημόσιο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Δημόσιο περνούν τα άμισθα υποθηκοφυλακεία, τα οποία μετατρέπονται σε έμμισθα με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να καταθέσει άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή. Καθήκοντα προϊσταμένου θα ασκούν πτυχιούχοι νομικής ή ειρηνοδίκες. Αυτή τη στιγμή, από τα 397 υποθηκοφυλακεία που υπάρχουν στη χώρα, μόνο τα 17 είναι έμμισθα και υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ στα άμισθα τα οποία επί της ουσίας δεν λειτουργούν, επικεφαλής είναι ιδιώτες υποθηκοφύλακες οι οποίοι αποδίδουν τα κέρδη στο Δημόσιο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, αμέσως μετά την κατάθεση της έκτακτης νομοθετικής ρύθμισης, αναμένεται να καταρτίσει προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα λύνονται τα επιμέρους ζητήματα.

Στο προεδρικό διάταγμα θα ορίζεται η έδρα του υποθηκοφυλακείου, θα συνιστώνται οργανικές θέσεις και θα καθορίζονται οι κατηγορίες και οι κλάδοι στους οποίους αυτές θα κατανέμονται. Το προσωπικό των υποθηκοφυλακείων θα ενταχθεί στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Επίσης θα λύνονται τα ζητήματα στέγασης των υποθηκοφυλακείων και η παράδοση του αρχείου και του εξοπλισμού.

Στο θέμα είχε αναφερθεί προ εβδομάδων και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος είχε προαναγγείλει την απορρόφηση των υποθηκοφυλακείων από το Δημόσιο με «όχημα» νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου στο οποίο θα ενσωματωθεί και η «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση». Ο νέος φορέας θα αποτελείται από μια διεύθυνση και 77 περιφερειακά γραφεία τα οποία θα στελεχωθούν με τους υπαλλήλους των σημερινών υποθηκοφυλακείων – κτηματολογικών γραφείων, ενώ το πλεονάζον προσωπικό πιθανολογείται ότι θα μεταταχθεί στα δικαστήρια.

Το αρχικό σχέδιο νόμου που είχε παρουσιαστεί προ μηνών από το υπουργείο Δικαιοσύνης προέβλεπε τη συγχώνευση των 397 υποθηκοφυλακείων σε 56. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν η εν λόγω διάταξη θα περιλαμβάνεται στην επικείμενη έκτακτη νομοθετική ρύθμιση, καθώς είχαν εκφραστεί αρκετές αντιρρήσεις. Ο λόγος είναι ότι η συγχώνευση είναι λειτουργική για την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά όχι για τη νησιωτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή