Σχέδιο για καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 6 μηνιαίες δόσεις

Σχέδιο για καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 6 μηνιαίες δόσεις

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σκληροί φόροι και οι υψηλές εισφορές που πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι το 2017 αναγκάζουν την κυβέρνηση να επαναφέρει το σχέδιο καταβολής του φόρου εισοδήματος έως και 6 μηνιαίες δόσεις αντί των τριών διμηνιαίων που ισχύουν σήμερα. Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι θα διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι έτσι ώστε να καταφέρουν σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον να πληρώσουν τους φόρους και τις εισφορές τους. Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε αλλαγές στο βασικό έντυπο Ε1 προκειμένου να λυθούν προβλήματα που σχετίζονται με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, κυρίως εκείνων με παράλληλη ασφάλιση.

Φέτος στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι το ηλεκτρονικό σύστημα να ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και συγκεκριμένα στα μέσα Απριλίου (αντίστοιχη προσπάθεια έγινε και το περυσινό έτος χωρίς όμως επιτυχία). Ανεξάρτητα από το πότε θα ανοίξει η εφαρμογή, η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα καταβληθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ εφόσον συμφωνήσουν οι πιστωτές της χώρας για μηνιαία πληρωμή των δόσεων, η τελευταία θα πληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου. Εφόσον η εκκαθάριση των δηλώσεων ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου, νωρίτερα θα έρθουν και τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου ή στα τέλη Αυγούστου σε πέντε δόσεις με την τελευταία εντός του 2017.

Οπως προαναφέρθηκε, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν αλλαγές στο βασικό έντυπο προκειμένου να υπολογιστούν σωστά οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται σε περισσότερα του ενός ταμεία. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή το σύστημα δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα εισοδήματα κάποιου φορολογούμενου, ο οποίος είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ. Στο βασικό έντυπο Ε1 εμφανίζεται το σύνολο των εισοδημάτων από το ελευθέριο επάγγελμα, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο υπολογισμός των εισφορών για κάθε ταμείο ξεχωριστά (έχουν διαφορετικές εισφορές). Στο νέο έντυπο εξετάζεται κάθε πηγή εισοδήματος να αναγράφεται σε ξεχωριστό κωδικό.

Επίσης ανενεργός θα παραμείνει και στις φετινές δηλώσεις ο κωδικός 049 που αφορά στις αποδείξεις, καθώς το προηγούμενο έτος μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες δεν είχαν υποχρέωση να συγκεντρώνουν αποδείξεις. Πάντως πολλοί φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ότι θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο εξαιτίας των αλλαγών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Ειδικότερα:

1. Περισσότεροι από ένα εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου και το γεγονός ότι η μηνιαία παρακράτηση φόρου υπολογίστηκε κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2016 (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο) με το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ και τις πιο ευνοϊκές κλίμακες, ενώ κατά τους επόμενους επτά μήνες, από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο, η παρακράτηση φόρου υπολογίστηκε με βάση τα μειωμένα αφορολόγητα όρια και τις νέες φορολογικές κλίμακες, οδηγεί σε μεγάλες επιβαρύνσεις που θα φανούν στην τελική εκκαθάριση.

2. Αρκετοί αγρότες θα επιβαρυνθούν από την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων τους. Θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών με αντίστοιχο αφορολόγητο (8.636 έως 9.545 ευρώ αντί με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ). Οι αλλαγές αυτές θα επιβαρύνουν τους αγρότες με εισοδήματα άνω των 21.500 ευρώ.

3. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα από ενοίκια εντάσσονται στους χαμένους του φορολογικού συστήματος, καθώς θα επιβαρυνθούν έως και 36% σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με συντελεστές 15% (από 11%) για ποσά έως 12.000 ευρώ, 35% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως και 35.000 ευρώ και 45% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος που υπερβαίνει τις 35.001 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή