Τα Σαββατιατικα

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διώχνει το ΔΝΤ

Δεν ξέρω σε ποια ακριβώς φάση αναστοχασμού βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Ενδεχομένως, να είναι αυτή πριν από ακόμα μία μεγάλη στροφή, που συνοδεύεται απαραιτήτως από έντονα θεατρικά στοιχεία. Πάντως, προ ημερών στη Λισσαβώνα εμφανίστηκε –για να το θέσω κομψά– με υπερβολική αυτοπεποίθηση και ήταν ευδιάθετος. Ισως η διάθεση να οφειλόταν στην παρουσία στην κυβερνητική αποστολή του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος μάλιστα έμεινε στην πορτογαλική πρωτεύουσα για να συνοδεύσει και τον Προκόπη Παυλόπουλο που έφθασε αργότερα. Μπορεί, πάλι, να ήταν η παρουσία της Μπέτυς Μπαζιάνα και των δύο παιδιών τους, που ελάφρυνε την ατμόσφαιρα. Πάντως, ο Τσίπρας εμφανίζεται βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα φύγει. Διαμηνύει ότι αυτό που «παίζεται» τώρα είναι το blame game τού αν θα το διώξουμε εμείς ή αν το Ταμείο θα το ανακοινώσει μόνο του. Απλά τα πράγματα δηλαδή.

Ζόμπι

Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα διεξαχθεί η επόμενη συνάντηση για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια στο Κυπριακό, προκειμένου η διαδικασία να μην καταλήξει «ζόμπι». Για συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, υπάρχει ακόμη δρόμος. Ακούω, δε, ότι η Αγκυρα εξετάζει την εκπροσώπησή της από τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν δεν εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν ήξερε, δεν ρώταγε…

Μέχρι νεωτέρας

Λογικά, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αντιληφθεί σήμερα ότι η ιδέα της μονομερούς ανακοίνωσης του βοηθήματος προς τους χαμηλοσυνταξιούχους χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους θεσμούς δεν ήταν και ιδιαίτερα λαμπρή. Βέβαια, η απόφαση ήταν μονομερής και για κάποιους στο ΥΠΟΙΚ. Το αναφέρω, επειδή πηγή μου στην οδό Νίκης λέει ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης θεώρησε ότι τα νούμερα βγαίνουν και έριξε την ιδέα στο Μαξίμου. Τελευταίος ενημερώθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ενημέρωσε τον Ντέκλαν Κοστέλο. Δεν μπορώ να πω ότι οι θεσμοί το εκτίμησαν, καθώς προτιμούν να μιλούν με τον Δημήτρη Λιάκο στο Μαξίμου. Και η ζωή συνεχίζεται. Μέχρι νεωτέρας…

Οι «οκτώ» στην Τουρκία;

Ξέρουν οι Τούρκοι κάτι που δεν ξέρουμε εμείς και απαιτούν άμεση επανεκδίκαση της υπόθεσης των «οκτώ» ώστε να εκδοθούν στην Τουρκία; Μπορεί και όχι. Μπορεί και ναι. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν σε ξένους συνομιλητές τους την έκδοση των «οκτώ» στην Τουρκία σε τέσσερις μήνες από τώρα. Θα μου πείτε, πώς μπορεί να γίνει αυτό αφού η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι αμετάκλητη. Στην Ελλάδα όλα γίνονται. Ιδίως αν το ζήτημα απειλεί «εθνικό συμφέρον» και προκύψουν νέα στοιχεία έναντι των οκτώ… Ενδιαμέσως, άλλωστε, θα έχουν απορριφθεί οριστικά τα αιτήματα παροχής ασύλου σε αυτούς. Χώρια που θα έχει διεξαχθεί το δημοψήφισμα για το προεδρικό σύστημα στην Τουρκία και όλοι θα μπορούν να πανηγυρίσουν γι’ αυτή τη μεγάλη νίκη της δημοκρατίας. Φυσικά, όπου κερδίζει η δημοκρατία, οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια. Πόσο μάλλον, εάν παύσει να ισχύει η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» στην Τουρκία. Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται η στάση της ελληνικής κυβέρνησης για τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστών να μην είναι όσο απόλυτη προέκυψε από τις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή. Και ο νοών νοείτω.

Συνταγματικά

«Το Σύνταγμα ως θεμέλιο δημοκρατίας και ανάπτυξης» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που οργανώνουν στις 10/2 το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής και η ευρωομάδα του ΕΛΚ. Στόχος, να αναλυθούν συγκριτικά οι συνταγματικοί θεσμοί διαφορετικών χωρών και το Σύνταγμα ως μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη. Θυμίζω ότι το τελευταίο βρίσκεται στο επίκεντρο της πρότασης της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση, την οποία έσπευσε να «κάψει» τον Ιούλιο ο πρωθυπουργός οργανώνοντας την κόκκινη φιέστα στο περιστύλιο της Βουλής. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο υπεύθυνος για τα συνταγματικά της Ν.Δ. Κ. Τασούλας, ο Μαν. Κεφαλογιάννης, ο Ανδρ. Λοβέρδος και οι συνταγματολόγοι Γ. Γεραπετρίτης και Σπ. Βλαχόπουλος.

Ομορφα καίγονται…

Δύο χρόνια εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τώρα αποδεικνύεται ότι το περίφημο lapsus linguae του Π. Καμμένου για «υδατάνθρακες» (αντί για υδρογονάνθρακες) είχε νόημα. Τρεις υπουργοί Ενέργειας και κανένας δεν έχει προχωρήσει τις έρευνες κοιτασμάτων, ούτε τις συμβάσεις για τα θαλάσσια οικόπεδα που είχαν προκηρυχθεί με βάση τον νόμο Μανιάτη. Και ας ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ ότι το οικόπεδο «Πατραϊκός» περιέχει πάνω από 100 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο. Πέντε επίκαιρες ερωτήσεις στον κ. Τσίπρα έχει καταθέσει ο Γ. Μανιάτης –και ετοιμάζεται για την έκτη–, αλλά ο πρωθυπουργός δεν έχει απαντήσει σε καμία. Οι όμορφες στρατηγικές όμορφα καίγονται…

Αχρείαστο

Τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της Κομισιόν για το Grexit ζήτησε με επιστολή της προς τον Ζ.-Κ. Γιούνκερ η Αννα Διαμαντοπούλου. Είναι το περίφημο σχέδιο –περί τις 50 σελ.– που προετοίμασε ειδική ομάδα της Κομισιόν αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, που προέβλεπε τι θα γινόταν με το τραπεζικό σύστημα, τα σύνορα Σένγκεν και άλλα εφιαλτικά σενάρια εάν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη. Βέβαια, οι σοφοί των Βρυξελλών δεν το πέταξαν στα σκουπίδια μετά την κυβίστηση Τσίπρα: το πόνημα φυλάσσεται σε ειδικό χώρο στο Μπερλεμόντ. Αχρείαστο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή