Εξαιρετικά μη βιώσιμο το χρέος, σύμφωνα με την ανάλυση ΔΝΤ

Εξαιρετικά μη βιώσιμο το χρέος, σύμφωνα με την ανάλυση ΔΝΤ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο», επιμένουν οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ανάλυση βιωσιμότητας που παρουσίασαν, χθες, στο εκτελεστικό συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού. Η ανάλυση συνυπολογίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε τo Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου, ωστόσο θεωρεί ότι αυτά είναι ασαφή και ανεπαρκή. Παρά τα μέτρα που ενέκρινε η Ευρωζώνη, το ΔΝΤ εκτιμά ότι μέχρι το 2060 το ελληνικό χρέος θα έχει εκτοξευθεί στο 275% του ΑΕΠ, με τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας την ίδια περίοδο να απορροφούν το 62% του ΑΕΠ, γεγονός που τις καθιστά «εκρηκτικές». Οπως σημειώνει στην έκθεσή του, «λύσεις που παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση, αλλά δεν οδηγούν σε μια πτωτική πορεία του χρέους στον χρονικό ορίζοντα έως το 2060, δεν είναι συνεπείς με τη βιωσιμότητα».

Το ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη σημαντικά μεγαλύτερης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να διατηρηθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας εντός ενός πλαισίου 15%-20% του ΑΕΠ, που θεωρεί βιώσιμο. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, προτείνει επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040, επέκταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων του EFSF και του ESM σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,5% για περίοδο 30 ετών. Ακόμη και με αυτά τα μέτρα ωστόσο, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η δυναμική του χρέους θα παραμείνει «εξαιρετικά ευαίσθητη» σε σοκ.

Η ανάλυση των οικονομολόγων του διεθνούς οργανισμού βασίζεται σε χαμηλότερες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς υπολογίζει ότι θα είναι κατά μισή μονάδα του ΑΕΠ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, στο 1%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα το περιορίζει στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2018 και μετά, αντί του 3,5% που προβλέπει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, οι αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα προτείνονται από τους Ευρωπαίους αντί της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους. Μάλιστα, στην ανάλυσή του το ΔΝΤ προβλέπει και ένα ακόμη πιο απαισιόδοξο σενάριο, στο οποίο το πρωτογενές πλεόνασμα θα περιοριστεί στο 1% του ΑΕΠ, και προειδοποιεί ότι τότε η βιωσιμότητα του χρέους θα είναι και πάλι στον αέρα. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα επιτόκια των δανείων του EFSF και του ESM θα πρέπει να μειωθούν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, στο 0,25%, για 30 χρόνια.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι ακόμη και αν κάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει μέσω της ανάπτυξης από τα προβλήματά της και ζητεί η ελάφρυνση του χρέους να αποφασιστεί με το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος το 2018. Στο βασικό τους σενάριο, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι το ελληνικό χρέος αναμένεται στο 170% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και στο 164% του ΑΕΠ το 2022, ωστόσο στη συνέχεια θα αυξηθεί, φτάνοντας το 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Αντίστοιχα, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα ξεπεράσουν το 15% του ΑΕΠ το 2024, θα φτάσουν το 33% του ΑΕΠ το 2040 και θα εκτοξευθούν στο 62% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή