Μείωση συντάξεων και φορολογίας ζητεί το ΔΝΤ

Μείωση συντάξεων και φορολογίας ζητεί το ΔΝΤ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέτασε, χθες, για πρώτη φορά από το 2013 μια ολοκληρωμένη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και τα συμπεράσματα ήταν κάθε άλλο από ενθαρρυντικά. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, το προσωπικό του ΔΝΤ υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση διότι δεν είναι βιώσιμο και ότι πρέπει να αλλάξει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις που εκτιμά ότι θα επιτρέψουν μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και τη μείωση της φορολογίας.

Καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη η δεύτερη αξιολόγηση, στην ατζέντα της συνεδρίασης δεν ήταν η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και δεν ελήφθη απόφαση για το θέμα. Οι εκτελεστικοί διευθυντές, όμως, είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους για το αν το ΔΝΤ θα πρέπει να επανεκκινήσει ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα και υπό ποιους όρους.

Δύο χώρες που επηρεάζουν σημαντικά τις πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, δεν επεφύλαξαν εκπλήξεις στις τοποθετήσεις τους. Οι Γερμανοί πιέζουν για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι δεν θα υπάρχει ευρωπαϊκό πρόγραμμα χωρίς τον διεθνή οργανισμό, ωστόσο δεν συμφωνούν με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι Αμερικανοί, από την πλευρά τους, παρά την αλλαγή της κυβέρνησης δεν έχουν αλλάξει πολιτική, αν και διατηρούν χαμηλότερους τόνους σε σχέση με το παρελθόν. «Δεν περιμένω αλλαγή στάσης», λέει στην «Κ» πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ, εξηγώντας πως «χωρίς ακόμη να έχει επιβεβαιωμένο υπουργό και υφυπουργό Οικονομικών, αμφιβάλλω ότι η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει διαφορετική θέση σε μία αξιολόγηση του άρθρου IV, ακόμη και για μία χώρα τόσο ενδιαφέρουσα όσο η Ελλάδα».

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι δεν έχουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης την ίδια θέση. Σύμφωνα με πηγή της «Κ», στο εκτελεστικό συμβούλιο, τουλάχιστον μία μεγάλη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου θεωρεί ότι το προσωπικό του ΔΝΤ επιμένει «πεισματικά» στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία. Αυτή είναι η θέση και της ελληνικής κυβέρνησης, που αμφισβητεί ως λανθασμένες τις προβλέψεις και επικρίνει για έλλειψη αυτοκριτικής την έκθεση αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος. Αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες, ωστόσο, πείθονται από τα επιχειρήματά του και επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει μια πιο αποφασιστική ελάφρυνση του χρέους πριν από τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα νέο πρόγραμμα. Στα μάτια τους, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν πολύ αργά, καθώς οι πολιτικές πιέσεις καθυστερούν τις απαραίτητες αποφάσεις.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνεδρίασης, το ΔΝΤ σημειώνει ότι «οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που επελέγησαν δεν είναι φιλικές προς την ανάπτυξη, ενώ δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η πλήρης εφαρμογή τους», κάτι που προειδοποιεί ότι θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους. Για τον λόγο αυτό, η επικεφαλής για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου και ο προϊστάμενός της Πόουλ Τόμσεν επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να εμβαθύνει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τους ισολογισμούς των τραπεζών και τα εμπόδια στις επενδύσεις. Ετσι, ζητούν από την κυβέρνηση να αλλάξει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση συντάξεων, αφορολόγητου και φοροαπαλλαγών ώστε να μπορέσει να μειώσει τους υψηλούς φόρους και να προσφέρει ένα στοχευμένο δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή