Σε ρόλο θεατή η κυβέρνηση

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρόλο θεατή βρίσκεται στη φάση αυτή η κυβέρνηση, ενώ οι παρασκηνιακές πρωτοβουλίες και διεργασίες μεταξύ των θεσμών κορυφώνονται για τη συνέχιση της αξιολόγησης, μετά τη δημοσιοποίηση της χθεσινής έκθεσης του ΔΝΤ.

Το οικονομικό επιτελείο φέρεται διατεθειμένο, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του, να συζητήσει διάφορες εναλλακτικές λύσεις, αλλά θέτει ως βασική προϋπόθεση, αυτές να περιλαμβάνουν προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η χθεσινή επιβεβαίωση από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι της θέσης του ότι για να ενταχθεί στο QE η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αλλά και να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για λύσεις «διαφυγής», όπως μια σταδιακή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με σενάρια που κυκλοφόρησαν χθες από κυβερνητικές πηγές.

Μετά την έκθεση του ΔΝΤ, το μπαλάκι βρίσκεται πλέον από σήμερα στην ευρωπαϊκή πλευρά. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνεδρίαση του EWG την Πέμπτη. Κυβερνητική πηγή ανέφερε, χθες, ότι πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτή την περίοδο για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αλλά «είναι νωρίς ακόμη να εκτιμήσουμε αν θα καρποφορήσουν».

Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εκτιμούσε, πάντως, ότι η έκθεση του ΔΝΤ περιείχε αρκετά σημεία που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν με «ευελιξία» και άρα θα επέτρεπαν τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, χωρίς απαραιτήτως να καλυφθούν πλήρως αυτές που εκ πρώτης όψεως δείχνουν να είναι οι απαιτήσεις του. «Είναι αμφίσημο για τη βιωσιμότητα του χρέους», σημειώνει. «Θα μπορούσες να το γυρίσεις».

Το ίδιο στέλεχος εκτιμούσε ότι το ΔΝΤ θα υποχρεωθεί να αλλάξει το βασικό του σενάριο για τη βιωσιμότητα του χρέους, με την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο εκτιμάται με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ότι διαμορφώθηκε στο 2% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τον στόχο.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από την έκθεση του Ταμείου χθες, οι απαιτήσεις του δεν περιορίζονται στο καθαρά δημοσιονομικό κομμάτι. Αντίθετα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα μέτρα πρέπει ούτως ή άλλως να ληφθούν για λόγους διαρθρωτικούς και να συμπληρωθούν –σε περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο– από άλλα, στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης, τα οποία θα λειτουργήσουν αναπτυξιακά. Ετσι, η μείωση του αφορολόγητου θα μπορούσε να συνδυαστεί με μείωση συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, σύμφωνα με το Ταμείο.

Αλλωστε, η ευρωπαϊκή πλευρά έχει κι αυτή συναινέσει στην άποψη ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα, ιδίως στο αφορολόγητο. Ετσι, η κυβέρνηση θα κληθεί σε κάθε περίπτωση να νομοθετήσει μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίσει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές των ευρωπαϊκών θεσμών, η απόφαση για το ΔΝΤ πρέπει να ληφθεί το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να έχει νόημα η συμμετοχή του και να μην παραπεμφθεί στο τέλος του προγράμματος, που απέχει μόλις ενάμιση χρόνο πλέον. «Τις επόμενες εβδομάδες θα προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό τόπο με το ΔΝΤ», ανέφεραν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή