Εσοδα 60 εκατ. έχασε το Δημόσιο σε ένα δίμηνο από τους ιδιοκτήτες Ι.Χ.

Εσοδα 60 εκατ. έχασε το Δημόσιο σε ένα δίμηνο από τους ιδιοκτήτες Ι.Χ.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίπου122.000 ανήλθαν οι κάτοχοι αυτοκινήτων που κατέθεσαν πινακίδες από τον Νοέμβριο του 2016 έως και τις 9 Ιανουαρίου –ημερομηνία που έληξε η σχετική προθεσμία– αδυνατώντας να ανταποκριθούν στο κόστος συντήρησης των οχημάτων τους. Η μαζική κατάθεση πινακίδων για άλλη μια χρονιά συνεπάγεται σημαντική απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, που υπολογίζεται στα 50-60 εκατ. ευρώ, εάν σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται για αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού με υψηλά τέλη κυκλοφορίας.

Παράπλευρη ζημία είναι η απώλεια εσόδων για τις ασφαλιστικές εταιρείες, που διαπιστώνουν ότι το ίδιο διάστημα, ο ασφαλισμένος στόλος των αυτοκινήτων μειώθηκε περίπου κατά 92.000 οχήματα. Η μείωση του στόλου των ασφαλισμένων οχημάτων που παρατηρήθηκε κατά το τελευταίο δίμηνο (μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Ιανουαρίου 2017), συμπίπτει με την περίοδο κατάθεσης πινακίδων και ερμηνεύεται από τη μαζική προσφυγή κατόχων στις εφορίες, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή τελών κυκλοφορίας για το 2017. Αν και το νούμερο για τον αριθμό των πινακίδων που κατατέθηκαν (122.920) δεν συμπίπτει απόλυτα με το νούμερο για τη μείωση των ασφαλισμένων οχημάτων (92.000), εντούτοις τα δύο μεγέθη είναι πολύ κοντά και επιβεβαιώνουν την οικονομική δυσκολία των νοικοκυριών, αλλά και τις παράπλευρες απώλειες που συνεπάγεται τόσο για τα δημόσια έσοδα όσο και για την ιδιωτική ασφάλιση. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου από το 2010 μέχρι και το 2015 είχαν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας για πάνω από ένα εκατομμύριο οχήματα. Τα στοιχεία για τη διαχρονικότητα του φαινομένου κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι αποκαλυπτικά, καθώς το 2010 παραδόθηκαν 170.000 πινακίδες, το 2011 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στις 204.000 και το 2012 στις 365.000, το 2013 στις 135.000, το 2014 ξεπέρασαν τις 100.000 ενώ το 2015 περιορίστηκαν στις 70.000.

Παρά την ένταση του φαινομένου της ακινητοποίησης αυτοκινήτων μέσω της κατάθεσης πινακίδων, ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν ανασφάλιστα, παραμένει υψηλός, καθώς από το σύνολο των 6,4 εκατομμυρίων που είναι καταγεγραμμένα ως κυκλοφορούντα (με βάση τα στοιχεία του 2015), μόλις τα 5,5 εκατομμύρια είναι τα ασφαλισμένα. Αν και στον αριθμό των κυκλοφορούντων οχημάτων, περιλαμβάνονται και αρκετά που έχουν ακινητοποιηθεί, κλαπεί ή αγνοούνται για άλλους λόγους και οι κάτοχοί τους δεν το έχουν δηλώσει, ώστε να εξαιρεθούν από τη λίστα, σε κάθε περίπτωση η απόκλιση είναι σημαντική και αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο λαμβάνει κοινωνικές διαστάσεις, όταν τα οχήματα αυτά εμπλέκονται σε ατύχημα.

Η διασταύρωση του αρχείου του υπουργείου Οικονομικών με τα κυκλοφορούντα οχήματα με το αρχείο που τηρεί το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου για τα ασφαλισμένα οχήματα παραμένει ακόμη στα χαρτιά, όπως στα χαρτιά παραμένει και η εφαρμογή του νόμου για τον εντοπισμό όσων κυκλοφορούν ανασφάλιστοι και την υποχρεωτική ασφάλισή τους. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για νόμο που ισχύει από το 2014 και εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί μετά την οριστικοποίηση της λίστας με τις καταθέσεις πινακίδων.

Τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση τα τελευταία χρόνια με τη μείωση των τιμών να φτάνει το 40% από το 2010 μέχρι και σήμερα. Ειδικά το 2016 τα ασφάλιστρα μειώθηκαν περαιτέρω έως και 10% σε ό,τι αφορά τη βασική κάλυψη της αστικής ευθύνης, αλλά η πτώση των τιμών δεν έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη μείωση του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων. Το 2017 έχουμε δειλές ενδείξεις των πρώτων ανατιμήσεων, στον βαθμό που οι ειδικοί του κλάδου δηλώνουν την ανησυχία τους για την επιδείνωση μιας σειράς δεικτών, όπως η συχνότητα των ζημιών, που σύμφωνα με στοιχεία από τις εταιρείες αυξήθηκε από το 6,5% στο 7,2% το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή