Ανοικτή συζήτηση για το Grexit από ΛΑΕ

Ανοικτή συζήτηση για το Grexit από ΛΑΕ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εισαγωγή στη δημόσια σφαίρα μιας ευρείας συζήτησης για την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα επιδιώκει η Λαϊκή Ενότητα, η οποία παρουσίασε χθες φυλλάδιο που συντάχθηκε από το κόμμα και περιγράφει τη διαδικασία για «το πέρασμα από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα». Ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας για την επιλογή της δεδομένης χρονικής συγκυρίας, έκανε αναφορά σε «ένα μεγάλο, συνεχώς ογκούμενο λαϊκό κύμα, το οποίο σαρώνει την κοινωνία κατά του ευρώ και υπέρ του εθνικού νομίσματος». Εμφανίσθηκε, μάλιστα, βέβαιος ότι το λαϊκό ρεύμα αυτό τείνει να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό, το οποίο προσπαθεί να αποκρύψει το κατεστημένο πολιτικής και μιντιακής ολιγαρχίας. «Εμείς θέλουμε το εθνικό νόμισμα όχι ως αυτοσκοπό, αλλά για να μπορέσουμε να απαλλάξουμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη λιτότητα», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Στο φυλλάδιο αναφέρεται ότι, μέσω αυτού, η ΛΑΕ επιδιώκει να αναδείξει ότι «η μετάβαση από το ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αποτελεί ρεαλιστική και βιώσιμη επιλογή και ότι είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, τα μνημόνια και τη λιτότητα και να τη θέσει σε τροχιά ανάπτυξης και παραγωγικού μετασχηματισμού με κοινωνική δικαιοσύνη».

Οσον αφορά τη διαδικασία για την υλοποίηση του σχεδίου, ως αφετηρία προσδιορίζεται η υπαγωγή της Τράπεζας της Ελλάδας σε δημόσια ιδιοκτησία με εθνικό και κοινωνικό έλεγχο και αποκλειστικό προνόμιο στην έκδοση εθνικού νομίσματος. Η κυβέρνηση καθορίζει την ισοτιμία μετατροπής του ευρώ σε εθνικό νόμισμα, το οποίο τίθεται σε υποχρεωτική κυκλοφορία, όλες οι καταθέσεις μετατρέπονται σε αυτό, όπως και υποχρεώσεις προς Δημόσιο και τράπεζες, ενώ με το νέο νόμισμα καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή