Δρομολογήθηκε συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν

Δρομολογήθηκε συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο άμεσο μέλλον ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα θέσει με την τουρκική πλευρά επί τάπητος θέματα που αφορούν το μέλλον της ευρύτερης περιοχής και των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας. Αυτό συμφώνησαν οι δυο πλευρές στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν που διήρκησε περίπου 45 λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το τουρκικό προεδρικό μέγαρο, πριν από λίγες ώρες, οι δυο ηγέτες είχαν μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία συζήτησαν διάφορα θέματα.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία, ο Πρόεδρος Ερντογάν εξωτερίκευσε την έντονη ενόχληση της Άγκυρας για την στάση που τήρησε η προηγούμενη αμερικανική προεδρία στην Υπόθεση Γκιουλέν. Ο ίδιος επανέλαβε το αίτημα για την άμεση επιστροφή του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

Τραμπ και Ερντογάν εστίασαν στην κρίση της Συρίας, στην δράση της Οργάνωσης Ισλαμικού Κράτους και στο προσφυγικό ζήτημα. Η τουρκική πλευρά επιχείρησε για μια ακόμη φορά να εντάξει στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων το κουρδικό κίνημα της Συρίας.

Επίσης, εστίασε την προσοχή της στην δράση του ΡΚΚ. Στην περίπτωση της Συρίας, οι δυο ηγέτες εστίασαν στις εξελίξεις στο Αλ Μπαπ και στην Ράκκα και υπογράμμισαν την σημασία του συντονισμού των βημάτων των δυο χωρών σε αυτές τις δυο εστίες έντασης.

Ο κ. Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία την ηγεσίας του για στενή συνεργασία με την Άγκυρα σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων. Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος συμμερίζεται αυτή την ελπίδα της αμερικανικής πλευράς, ευχήθηκε επιτυχία στον Αμερικανό ομόλογο του.

Η τουρκική πλευρά, μοιράζοντας μαζί μας πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, δεν πραγματοποιεί αναφορά στο Κυπριακό Ζήτημα και στα ελληνοτουρκικά.

Ο Διευθυντής της CIA σπεύδει στην Άγκυρα

Εν τω μεταξύ, στην σκιά της πρώτης επίσημης επαφής Τραμπ-Ερντογάν, στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ λαμβάνει χώρα μια αξιοσημείωτη εξέλιξη.

Αύριο, ο Διευθυντής της CIA, Mike Pompeo, πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Τουρκία. Στο χαρτοφυλάκιο του Αμερικανού διευθυντή υπάρχουν οι φάκελοι του Ισλαμικού Κράτους, του ΡΚΚ και του Γκιουλέν.

Ο κ. Pompeo θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν σε μια συνάντηση που θα κρίνει το μέλλον της συνεργασίας των δυο χωρών στο πεδίο της πληροφόρησης και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή